Rastie na okrasu aj na úžitok, nepotrebuje rez. Rodí ovocie, ktoré krásne vonia a urobíte z neho božské kompóty či džemy

Tieto ovocné stromy potrebujú veľa slnka, tepla, priepustnú a výživnú pôdu, ktorá by mala byť primerane vlhká a vápenatá. V takých podmienkach bude dula podlhovastá prosperovať, no plodov sa dočkajú iba pestovatelia v južných oblastiach. Inde sa dá dula v záhrade pestovať ako okrasná drevina.

11.03.2023 06:00
dula Foto:
debata (2)

Zabudnutá a znovu objavená

Dula sa kedysi u nás pestovala bežne, potom upadla takmer do zabudnutia. Pomaly sa však do našich záhrad opäť vracia. Dula dorastá do výšky okolo šesť až osem metrov, tešiť nás dokáže v plnej kráse aj štvrťstoročie. Rez nepotrebuje, no môžete ho urobiť koncom zimy, skôr než strom nasadí puky. Dula kvitne v máji a júni bielymi alebo ružovkastými kvetmi. Rodiť začína dva roky po výsadbe. Plody sú čo do výzoru niečo medzi hruškou a jablkom. Ich dužina pekne vonia, no na priamu konzumáciu v surovom stave nie sú vhodné, často spôsobujú tráviace ťažkosti. Lepšie je ich tepelne upraviť.

Sladké dobroty

Z plodov duly sa dajú pripraviť výborné sladké pochúťky. Známy je dulový džem, sirup, z tohto ovocia pripravíte aj chutné želé, kompóty a cukríky. Plody duly obsahujú pektíny, preto sa pridávajú aj do marmelád z iných druhov ovocia. Sušené plody, na rozdiel od čerstvých, pomáhajú tráveniu, zmierňujú žalúdočné problémy aj hnačku. Dula obsahuje veľa vitamínu C, ďalej zinok, draslík, železo a ďalšie užitočné látky. Pred spracovaním treba plody dôkladne utrieť utierkou, pretože majú plstnatú šupku.

hruška Čítajte aj Drevina čo dáva nielen ovocie, ale aj liečivé listy. Na jar si ich nazbierajte, je to živá strava, ktorá vás prečístí a posilní

Čo je ešte dobre vedieť

Plody uložené na mäkkom podklade vydržia uskladnené veľmi dlho. Oberáme ich čo najneskôr, v októbri alebo až v novembri pred príchodom mrazov. Na juhu Európy dostanete dule s hmotnosťou až niekoľko kilogramov. Listy tejto dreviny sa na jeseň sfarbujú krásne dočervena. Hoci je dula mrazuvzdorná, mladé stromčeky treba chrániť pred mrazom zimnou ochranou, napríklad klasickou netkanou textíliou. Zarodí aj samostatne stojaca dula, no môžeme jej pomôcť druhým stromom. Používa sa ako podpník pre hrušky.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dula #sirup #džem #ovocný strom
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december