Trochu botaniky nezaškodí
Višne delíme na pravé višne a sladkovišne, pravé ďalej na kyselky a amarelky. Sladkovišne sa rozdeľujú na vlastné sladkovišne a sklenky. Vlastné sladkovišne majú tmavé plody s červenou farbiacou šťavou. Sklenky majú žlté alebo pestré plody so svetlou nefarbiacou šťavou. Višne kvitnú po čerešniach. Podľa obdobia kvitnutia ich delíme na skoré, stredne skoré, stredne neskoré a neskoré. Niektoré kultivary višní sú samoopelivé, iné sú cudzoopelivé a sú aj také, ktoré sa dobre opeľujú súčasne kvitnúcimi čerešňami.
Kde sa im dobre darí
Višne nemajú také nároky na pôdu ako čerešne. Vyhovujú im hlinité pôdy a suchšie stráne. Najvhodnejšie sú svahy chránené zo severu. Drevo, puky aj kvety sú odolnejšie proti mrazu ako čerešne. Višne môžeme pestovať v rôznych tvaroch. Režeme ich podľa vzrastu. Majú sklon vytvárať prehustené previsnuté koruny. V prvých rokoch po výsadbe odstraňujeme konkurenčné konáre.
Čítajte aj Drevina čo dáva nielen ovocie, ale aj liečivé listy. Na jar si ich nazbierajte, je to živá strava, ktorá vás prečístí a posilníRez je veľmi dôležitý
Pri slabo rastúcich kultivaroch je vhodný pravidelný udržiavací rez. Pri ňom skracujeme silné výhony na konci hlavných konárov asi o polovicu, nižšie položené výhony na dva až šesť púčikov. Konáre v nižšej časti koruny iba presvetľujeme. Na jar robíme detailný rez, pri ktorom skrátime jednoročné výhony o pätinu až tretinu a starší obrast mierne zmladíme. Po zbere ešte urobíme presvetlenie nadbytočných letorastov a vyrodených výhonov. Višne dobre znášajú hlbší zmladzovací rez. V období rodivosti konáre presvetľujeme a neskôr odrezávame staršie sklonené konáre.
V malých plodoch veľa zdravia
Višne obsahujú vitamíny a minerály, vďaka ktorým nás chránia pred zápalmi, nespavosťou, zubným kazom, málokrvnosťou, problémami so srdcom a kĺbmi. Prospievajú pokožke aj vlasom a vďaka antioxidantom sú aj ochranným štítom proti rakovine. Liečivé sú nielen plody, ale aj stopky. Tie pôsobia proti kašľu, kŕčom a majú močopudný účinok. Višne prečisťujú organizmus, udržiavajú vo forme pamäť a pohár višňovej šťavy alebo mrazených višní sa vraj účinkom vyrovná aspirínu.