Lepšie ako aspirín! Nielen plody, ale aj stopky tohto ovocia sú zdravé. Chránia srdce, imunitu, bránia vzniku rakoviny. Na jar robíme zmladzovací rez

Je to práve ich chuť, ktorou sú jedinečné a zároveň ňou nemusia ulahodiť každému. Na rozdiel od čerešní sú višne sladké, ale aj trochu trpké a kyslasté. Práve táto ich výrazná chuť z nich robí jedinečnú ingredienciu do koláčov, sladkých jedál a základ skvelých kompótov alebo džemov. Sú aj takí labužníci, ktorí nedajú dopustiť ani na čerstvé višne.

11.03.2023 15:00
višne Foto:
debata (4)

Trochu botaniky nezaškodí

Višne delíme na pravé višne a sladkovišne, pravé ďalej na kyselky a amarelky. Sladkovišne sa rozdeľujú na vlastné sladkovišne a sklenky. Vlastné sladkovišne majú tmavé plody s červenou farbiacou šťavou. Sklenky majú žlté alebo pestré plody so svetlou nefarbiacou šťavou. Višne kvitnú po čerešniach. Podľa obdobia kvitnutia ich delíme na skoré, stredne skoré, stredne neskoré a neskoré. Niektoré kultivary višní sú samoopelivé, iné sú cudzoopelivé a sú aj také, ktoré sa dobre opeľujú súčasne kvitnúcimi čerešňami.

Kde sa im dobre darí

Višne nemajú také nároky na pôdu ako čerešne. Vyhovujú im hlinité pôdy a suchšie stráne. Najvhodnejšie sú svahy chránené zo severu. Drevo, puky aj kvety sú odolnejšie proti mrazu ako čerešne. Višne môžeme pestovať v rôznych tvaroch. Režeme ich podľa vzrastu. Majú sklon vytvárať prehustené previsnuté koruny. V prvých rokoch po výsadbe odstraňujeme konkurenčné konáre.

hruška Čítajte aj Drevina čo dáva nielen ovocie, ale aj liečivé listy. Na jar si ich nazbierajte, je to živá strava, ktorá vás prečístí a posilní

Rez je veľmi dôležitý

Pri slabo rastúcich kultivaroch je vhodný pravidelný udržiavací rez. Pri ňom skracujeme silné výhony na konci hlavných konárov asi o polovicu, nižšie položené výhony na dva až šesť púčikov. Konáre v nižšej časti koruny iba presvetľujeme. Na jar robíme detailný rez, pri ktorom skrátime jednoročné výhony o pätinu až tretinu a starší obrast mierne zmladíme. Po zbere ešte urobíme presvetlenie nadbytočných letorastov a vyrodených výhonov. Višne dobre znášajú hlbší zmladzovací rez. V období rodivosti konáre presvetľujeme a neskôr odrezávame staršie sklonené konáre.

V malých plodoch veľa zdravia

Višne obsahujú vitamíny a minerály, vďaka ktorým nás chránia pred zápalmi, nespavosťou, zubným kazom, málokrvnosťou, problémami so srdcom a kĺbmi. Prospievajú pokožke aj vlasom a vďaka antioxidantom sú aj ochranným štítom proti rakovine. Liečivé sú nielen plody, ale aj stopky. Tie pôsobia proti kašľu, kŕčom a majú močopudný účinok. Višne prečisťujú organizmus, udržiavajú vo forme pamäť a pohár višňovej šťavy alebo mrazených višní sa vraj účinkom vyrovná aspirínu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #čerešne #višne #aspirín #udržiavací rez
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december