Nie ste spokojní s ovocnými stromami, ktoré pestujete? Tak ich prevrúbľujte, skorá jar je na to ideálna

Podstatou vrúbľovania je spojenie dvoch častí rozličných rastlín tak, aby zrástli a vytvorili jednu rastlinu. Z prvej rastliny (podpníka) prevezme táto rastlina koreňovú sústavu, z druhej (vrúbľa) vytvára korunu. Vhodný čas na vrúbľovanie je predjarie alebo začiatok vegetačného obdobia.

12.03.2023 06:00
vrúbľovanie Foto:
debata (1)

Ako pri tom postupovať

Korunu vybraného stromu zrežeme tak, aby vytvárala vrcholový uhol 70–110 stupňov. Samozrejme, zohľadňujeme pri tom druh a typ koruny. Na konci skrátených konárov necháme slabší ťažný konár, aby priťahoval miazgu a vrúble sa lepšie ujali. Zrezaný konár nemá byť pri hruškách hrubší ako 0,15 m, pri jabloniach 0,1 m a pri kôstkovinách 80 mm. Na vrúbľovanie použijeme vrúble z veľmi rodiacich a zdravých stromov tých kultivarov, ktoré sa na danom mieste najlepšie osvedčujú.

Vrúbľovanie na dva spôsoby

Pred začiatkom prúdenia miazgy vrúbľujeme na koziu nôžku, v období miazgy vrúbľujeme za kôru. Pri vrúbľovaní na koziu nôžku vyrežeme v podpníku užší a hlbší trojboký klin, do ktorého vkladáme rovnako vyrezaný vrúbeľ. Vrúbľovať za kôru môžeme dvomi spôsobmi. Pozdĺžne narezanú kôru odchlipneme na obidve strany a do vzniknutej medzery vložíme vrúbeľ. Pri druhom spôsobe odchlipneme kôru len na jednej strane a vrúbeľ zo strany neodchlipenej kôry zboku zrežeme, aby lepšie priliehal.

kanadské čučoriedky Čítajte aj Patrí medzi najzdravšie ovocie. Chráni pred rakovinou, posilňuje imunitu, znižuje cholesterol. Čas výsadby je tu

Ako vrúbľovať tenšie konáre

Pri tenších konároch použijeme kopuláciu alebo sedielkovanie. Pri kopulácii jednoducho priložíme šikmo zrezaný vrúbeľ k rovnako zrezanému podpníku. Potom je ešte anglická kopulácia, pri ktorej zrežeme podpník aj vrúbeľ zdojeným šikmým rezom. Pri sedielkovaní kombinujeme jednoduchý šikmý rez s vodorovnou plôškou. Tieto spôsoby používame len vtedy, keď sú podpník aj vrúbeľ rovnako hrubé. Pri višniach používame vrúble len zo silných výhonov s listovými púčikmi zo zmladených stromov.

Vrúbľované miesta treba ochrániť

Konáre zrezávame a vrúbľujeme zhora nadol. Na tenké konáre použijeme jeden až dva vrúble, na hrubé až päť vrúbľov. Vrúble dobre zviažeme lykom a zatrieme štepárskym voskom. Ak na obviazanie použijeme plastovú pásku, nemusíme už zatierať voskom. Aby vtáky a vietor vrúble nevylomili, chránime ich oblúčikmi z prútov alebo priväzujeme k paličkám upevneným na konároch.

hruška Čítajte aj Drevina čo dáva nielen ovocie, ale aj liečivé listy. Na jar si ich nazbierajte, je to živá strava, ktorá vás prečístí a posilní

Čo robiť po vyrastení výhonov

Z výhonov, ktoré vyrástli z vrúbľov, vyberieme v budúcom roku najlepší, ktorý bude základom nového konára. Ostatné aj s ťažným konárom zrežeme na pätku a po zacelení rany odrežeme. Z nových výhonov vypestujeme v budúcich rokoch korunu podobne ako pri vysadení.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocné stromy #vrúbľovanie #konáre #kôra #vrúble #púčiky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december