Pestuje sa ľahko, rastie bez problémov. Chráni nás pred zápalmi, infekciami aj tráviacimi ťažkosťami, pomáha i pečeni a žlčníku

Dobre sa jej darí v záhrade aj v kvetináči na balkóne alebo na okennom parapete. Mäta pieporná je obľúbená bylinka, ktorá má nezastupiteľné miesto v kuchyni a je aj výbornou liečivkou. Je to trváca rastlina, ktorej sa darí na teplých a slnečných miestach, znesie aj polotieň. Potrebuje ľahšiu vápenitú, dobre vyživenú pôdu. Rastie tak dobre, že ju treba držať na uzde.

14.03.2023 14:00
mäta Foto:
Mäta: Pestovať jej treba naozaj veľa, pretože ju vo veľkom využijete pri príprave osviežujúcich nápojov aj nanukov. Podporuje trávenie, uvoľňuje kŕče pri poruchách trávenia, tráviaceho traktu a žlčových ciest.
debata (1)

Ako ju pestovať

Mätu môžeme kúpiť v kvetináči ako hotovú rastlinu alebo si ju môžeme vypestovať. Vysievať sa dá po celý rok, no najlepšie obdobie je na jar. Dá sa dobre rozmnožiť z podzemných výbežkov, odrezkami, ponáraním aj delením. Mladé odenky vysádzame na jar alebo na jeseň do sponu 0,20 × 0,50 m a do hĺbky asi 6 centimetrov. Mäta môže dorásť až do jedného metra, v kvetináči zvyčajne do 30 centimetrov. Kvitne po celé leto, presnejšie od júna do septembra.

Aj výhoda, aj nevýhoda

Mäta je rastlina, ktorá sa dá pestovať ľahko a bez problémov sa rozrastá. To je na jednej strane výhoda, pretože nevyžaduje veľkú pestovateľskú pozornosť. No na druhej strane treba dávať pozor, aby sa mäta nezačala správať ako invazívna burina a aby nezačala vytláčať iné rastliny. Z tohto dôvodu ju treba držať pod kontrolou v záhrade aj v kvetináčoch. Rozhodne nemá miesto v spoločných výsadbách s inými rastlinami.

lesná jahoda Čítajte aj Je to ideálna rastlina, tak prečo ju nepestujeme? Jej plody sú veľmi zdravé a chutia skvostne

Balzam na žalúdok

Mätu zberáme pred kvitnutím a potom druhýkrát, keď sa rastliny zregenerujú. Lístky mäty môžeme využiť v čerstvom stave alebo ich sušiť. Sušíme v tieni, a to čo najrýchlejšie. Na mieste v záhrade nechávame mätu asi 4 roky. Keď ju pravidelne striháme, podporíme jej rast. A to sa vyplatí. Mäta je skutočným balzamom na žalúdok a celkovo trávenie. Zmierňuje nadúvanie aj kŕče, upokojuje podráždené tráviace ústrojenstvo aj žalúdočné neurózy. Účinkuje ako antiseptikum, teda ničí choroboplodné zárodky a zmierňuje zápaly. Z tohto dôvodu je výborným pomocníkom aj pri ochoreniach horných dýchacích ciest. Vlažný mätový čaj je v letných horúčavách výborným nápojom na osvieženie a ochladenie organizmu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávenie #mäta #ochorenia dýchacích ciest #trváca rastlina #invazívna burina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december