Vypestujte si zdravý živý plot. Vyzerá krásne, jeho plody vám znížia cholesterol aj tlak, ochránia srdce a dodajú vitalitu

Pestuje sa buď ako ker alebo ju môžeme vrúbľovať na jarabinu vtáčiu, na ktorej vytvára menšie koruny. Pestovaná ako ker dosahuje arónia čiernoplodá výšku asi 2 metre a šírku 1,5 metra. Kríčkové sadenice možno získať odrezkovaním, odnožami, potápaním a aj zo semien. Z jedného kra je možné obrať až 10 kilogramov plodov, ktoré sa dajú vo vhodných podmienkach uskladňovať približne dva mesiace.

15.03.2023 14:00
arónia Foto:
debata

Je užitočná aj krásna

Arónia dáva veľmi zdravé plody, no teší i svojím vzhľadom. Preto je vhodná aj ako okrasný ker. V máji rozkvitajú bohaté chocholíky bielych kvetov, na jeseň sa rastline listy sfarbujú krásne do červena. V marci začína arónia pučať, počas vegetačnej sezóny sú jej listy krásne sýto zelené. Dobrá správa je, že tento ker nie je náročný na starostlivosť a darí sa mu v každej pôde. Bez problémov ho môžu pestovať aj záhradkári vo vyšších polohách. Arónia dobre znáša rez.

dula Čítajte aj Rastie na okrasu aj na úžitok, nepotrebuje rez. Rodí ovocie, ktoré krásne vonia a urobíte z neho božské kompóty či džemy

Naoberajte si zdravé bobuľky

Plody arónie sú také zdravé, že by bola naozaj veľká škoda nevyužiť ich liečivé účinky. Dozrievajú v septembri. Obsahujú vitamíny, minerály aj stopové prvky, ktoré náš organizmus potrebuje. Pôsobia priaznivo na srdce a cievy, pomáhajú znížiť vysoký krvný tlak. Čerstvé plody majú mierne trpkú chuť, ktorá sa dá zmierniť spracovaním na džem, kompót, sirup alebo likér.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #srdce #cholesterol #krvný tlak #cievy #arónia #živý plot #okrasný ker
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december