Rastie ako uhorka, chutí podobne a keď ju vysušíte, získate skvelú špongiu aj kozmetický doplnok

Rastie ako uhorka, rada sa popína a plazí. Chutí podobne, len má v sebe aj sladký rozmer cukety. A čo sa nezje, to nájde všestranné využitie pri umývaní a čistení. Ľudského tela, riadu, nábytku, zeleniny. Táto skvelá zelenina sa nazýva lufa.

16.03.2023 06:00
lufa Foto:
debata

Lufa je tropická rastlina, patriaca do čeľade tekvicovitých a hoci má rada teplo a slnko, dá sa dopestovať aj v našich podmienkach. Ideálne v skleníku alebo vo fóliovníku, ale aj na inom záveternom a slnečnom mieste. Od začiatku leta tak môžete mať poruke plody, ktoré chutia skvele surové aj tepelne upravené. A ak ich nestihnete zjesť a necháte ich vysušiť, získate neoceniteľného pomocníka na čistotu, zdravie a krásu.

Od semienka k plodom

Veľké, tmavé semienka lufy valcovitej nájdete aj na internete. Teraz je pravý čas na to, aby ste z nich v interiéri vypestovali priesady. V čase sadenia paradajok, takže po takzvaných zamrznutých, treba rastlinky vysadiť von na teplé miesto. Lufa cylindrica sa rada popína, preto rastlinke treba dať oporu v podobe pletiva, rebríka alebo halúzok, po ktorých sa môže šplhať. Za dostatok tepla a vlahy sa v priebehu šiestich týždňov odmení podlhovastými plodmi, ktoré tvarom aj dužinou pripomínajú uhorku kríženú s cuketou.

kozonoha Čítajte aj Ako burina je nezničiteľná, tak z nej radšej urobte zeleninu! Chuťou pripomína mrkvu aj zeler a má viac vitamínu C ako šalát

Lufa v kuchyni veľakrát inak

Len čo budú mať aspoň 4 cm, môžete ich konzumovať. Výborné sú surové ako súčasť šalátov alebo príloha. Dajú sa spracovať aj tepelne na grile alebo troške oleja ako baklažán. Každopádne ide o veľmi krehkú zeleninu plnú vody a v tomto duchu s ňou treba aj narábať. Ak budete mať úrodu bohatú alebo vám lufa až tak nebude chutiť, môžete nechať plody narásť do maximálnej dĺžky (10 a viac centimetrov) a na rastlinke postupne usušiť. Potom lufu jednoducho ošúpete a získate drsnú dužinu, ktorá sa hojne využíva na výrobu prostriedkov na čistenie. Plody môžete obrať ešte skôr, ako sa úplne vysušia, prevliecť cez ne šnúrku a nechať ich zavesené dosušiť. Následne sa nemusíte trápiť s prevliekaním povrazu cez tvrdé vysušené torzo lufy.

Poslúži ako škrabka aj hubka

Vysušené lufy využijete v kuchyni niekoľkokrát denne. Jednou môžete čistiť zemiaky a koreňovú zeleninu. Druhou krásne umyjete riad aj drez. Pritom sa rýchlo vysuší, dlho vydrží a netreba ju dezinfikovať. „Lufou sa dá umývať aj kuchynský nábytok a spotrebiče, ale treba byť opatrní na povrchoch, ktoré sú citlivé na poškriabanie. Radšej si reakciu materiálu na lufu vopred vyskúšajte na malom, nenápadnom kúsku,“ odporúča Ladislav Jelen z kuchynského štúdia Oresi. Podobne dobre a ľahkou lufou umyjete nábytok, interiér auta či sanitu – umývadlo, vaňu, sprchový kút a extra kusom aj toaletu.

paprika Čítajte aj Má najviac vitamínu C zo všetkej zeleniny a chráni zrak pred vážnymi ochoreniami. Nezmeškajte čas jej výsevu

Urobte si domáce spa

Niekoľko kúskov lufy si určite nájde uplatnenie v kúpeľni aj kvôli kráse. Píling suchou lufou odporúčame robiť skôr v saune. Lufa je výborná aj na suchú pedikúru. Po namočení vysušená lufa zmäkne, ale stále si zachováva svoje účinky – dajú sa s ňou odstraňovať odumreté kožné bunky na celom tele. Tento jemný píling sa odporúča robiť raz týždenne. Očistená pokožka zbavená odumretých buniek a nečistôt rýchlejšie regeneruje, je zdravá a pružná. Lufou si môžete čistiť aj tvár, ale len v prípade, že netrpíte akné alebo iným zápalovým kožným ochorením.

Ako sa dá využiť

  • mladé plody zeleniny s maximálnou dĺžkou 10 cm sa konzumujú surové alebo tepelne upravené
  • zoschnuté torzo lufy sa dá využiť ako špongia v kúpeľni aj v kuchyni
  • napriek tomu, že je drsná, lufou sa pri umývaní nepoškodí ani sklo alebo keramika
  • lufou sa dajú dobre čistiť všetky druhy povrchov, vrátane interiéru auta a topánok
  • dá sa používať v kombinácii so saponátmi a inými čistiacimi prostriedkami
  • v porovnaní s klasickou hubkou alebo špongiou sa lufa vysuší za veľmi krátky čas
  • nedržia sa v nej baktérie a netreba ju sterilizovať
  • potom, ako lufa doslúži, patrí do kompostu, ide teda o biologicky rozložiteľnú hmotu (na rozdiel od klasických hubiek na riad alebo telo, ktoré patria do odpadov medzi plasty)

*

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #uhorka #cuketa #priesady #tropická rastlina #lufa #tekvicovité
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december