Obľúbená a zdravá zelenina čo uľahčuje trávenie, čistí krv a ničí baktérie. S mäsom chutí fantasticky

Používa sa najmä ako príloha k mäsovým jedlám a ako doplnok pri konzervovaní zeleniny, pretože podporuje trávenie a má baktericídne účinky. Chren dedinský je trváca rastlina, ktorá dobre odoláva mrazu aj suchu. Vyžaduje hlbokú vyživenú, no nie ťažkú pôdu. Odrezky chrenu vysádzame v marci alebo apríli asi do hĺbky 0,30 m.

16.03.2023 14:00
chren Foto:
debata (2)

Trváca aj jednoročná

Hoci je chren známy ako trváca zelenina, môže sa pestovať aj ako jednoročná rastlina. Pri jednoročnom pestovaní vysádzame odrezky dlhé okolo štvrť metra s priemerom 10 až 20 milimetrov. Pred vysádzaním treba odrezky utrieť hrubou jutovou tkaninou, aby sme odstránili púčiky a korienky. Medzi odrezkami necháme vzdialenosť100 až 150 milimetrov. Počas vegetačného obdobia pôdu odburiňujeme, kypríme a hnojíme. Koncom júna môžeme hlavné korene obnažiť a odstrániť z hornej časti drobné korienky. Potom rastliny opäť prihrnieme.

Čo treba robiť každý rok

Na trváce pestovanie sadíme odrezky asi na vzdialenosť 0,70 m od seba. V prvom roku pestovania vyrastú z púčikov výhonky, prvý zber (presnejšie jednotenie) robíme až na jar nasledujúceho roka. V druhom roku zosilnejú ponechané výhonky do konzumnej veľkosti. Tento postup opakujeme každý rok. Po celý čas pestovania chrenu je dôležité pravidelné jednotenie na dva až tri výhonky. Inak by sa chren rozrástol do okolia a stal by sa nepríjemnou burinou.

kapusta Čítajte aj Lacná, obyčajná a pritom nesmierne zdravá! Načo kupovať exotické plody, keď vás pred chorobami ochráni dobre známa zelenina

Ako ho správne zberať

Chren zberáme čo najneskôr na jeseň, pred príchodom silnejších mrazov. Korene vyryjeme, očistíme a uložíme do piesku v pivnici alebo do hlbšieho pareniska. Slabšie korene upravíme nožom na jarné vysádzanie a založíme ich tiež do pareniska alebo do voľnej pôdy. Pri zbere je dôležité odstrániť zo zeme všetky zvyšky koreňov, aby záhradu v budúcom roku nezaburinili. Výhodné je po chrene sadiť zemiaky, aby sa ich okopávaním a nahŕňaním zničili aj posledné burinné zvyšky.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #burina #chren #korene #odrezky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december