Geniálne jednoduché! Tvrdú vodu na polievanie upravíte tabletkou, ktorá pomáha aj ľuďom

Zavlažovanie záhrady vodou z potrubia je drahé, neekologické a najmä ide proti preferenciám väčšiny rastlín. Populárne riešenie spočíva v zachytávaní zrážkovej vlahy. Porovnateľnou možnosťou je úprava tekutiny z vodovodu.

17.03.2023 06:00
úprava vody Foto:
debata (1)

Priame používanie vody z verejnej distribučnej siete na polievanie záhrady či izboviek je z pestovateľského hľadiska problematické. Ak sa len odhodlávate začať zberať dažďovú vodu, kohútikovú aspoň adaptujte pre vegetáciu.

Nechajte chlór vypariť sa

Voda z potrubia je chemicky vyčistená a upravená tak, aby nepredstavovala zdravotné riziko. Čo je však vhodné pre človeka, vôbec nemusí byť pre zeleň. Pri niektorých rastlinách sú účinky priam škodlivé. Ide najmä o reakciu na chlór, ktorý hubí patogény, flóre však vysúša korene. Spomenutý prvok do značnej miery odbúrate vďaka objemnej plytkej nádobe bez veka. Naplňte ju a tekutinu nechajte deň odstáť. Väčšina chlóru sa vyparí.

Domáci test len za pár centov

Záťažou pre koreňové systémy je aj nadbytok vápnika. Usadzovanie vodného kameňa nepoškodzuje len práčky a umývačky riadu… Vzniká predovšetkým pod vplyvom pôsobenia tzv. tvrdej vody s vysokou hodnotou pH. Pri rastlinách sú symptómom žltnúce listy. Domáci test stojí len niekoľko desiatok centov. Podľa výsledku sa dá určiť rozsah žiaducich opatrení. Malú výchylku môžete vyrovnať pridaním vitamínu C do vody určenej na zavlažovanie. Zohriatie aspoň na 60 °C v množstve postačujúcom na zavlaženie izboviek alebo rastlín v nádobách na balkóne a terase znižuje pravdepodobnosť výskytu choroboplodných baktérií.

višne Čítajte aj Lepšie ako aspirín! Nielen plody, ale aj stopky tohto ovocia sú zdravé. Chránia srdce, imunitu, bránia vzniku rakoviny. Na jar robíme zmladzovací rez

Ochrana trubiek a spotrebičov

Vynaloženie stovák eur k hranici tisícky či dokonca až nad ňu si žiada zriadenie veľkokapacitného zariadenia na zmäkčovanie vody. Integruje sa do rozvodov. Na odbernom mieste, ktorým je celá domácnosť, potom už tečie upravená voda. Podobne ako pri iných takto náročných investíciách napríklad do moderných svetelných zdrojov úsporného typu platí, že vstupné náklady sú síce významné, následné benefity však tiež. V tomto prípade sa síce nedá hovoriť o priamych prevádzkových finančných prínosoch, ale ochrana trubiek a spomenutej práčky či umývačky riadu pred vznikom usadenín je veľmi dôležitým faktorom. Vedie totiž k predĺženiu ich životnosti.

Filtrovanie menších objemov

Alternatívou odvápňovania integrovanými veľkokapacitnými zariadeniami sú lokálne filtračné jednotky namontované na jednotlivých koncových batériách, respektíve prístroje zhruba vo veľkosti varnej kanvice na niekoľko litrov tekutiny. Pri úprave menších objemov na interiérovú vegetáciu v zásade plne vyhovujú. Nebránia však kalcifikovaniu rozvodov a spotrebičov, zaberajú miesto, pôsobia opticky rušivo a množstvom dodanej upravenej vody, samozrejme, nezvládnu pokryť zavlažovanie záhrady. Mimochodom, jeden ár pozemku vypije za sezónu vodu v hodnote až sto eur. O to viac stojí za úvahu, či namiesto upravovania vody zo siete neprikročiť k zhromažďovaniu dažďovej do sudov. Sprievodné upozornenie znie: neinštalujte ich pod strechy s azbestom, asfaltom, eternitom alebo starým náterom na plechu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #voda #vápnik #chlór #polievanie #patogény #filtrovanie #izbovky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december