Znesie sucho aj chudobnú pôdu, nepodlieha chorobám. Teší krásou a poslúži aj ako hnojivo či potrava pre zvieratá

Zo Stredomoria a juhovýchodu Európy prenikol do našich končín už v 16. storočí. vičenec vikolistý je perfektným príkladom mnohostranne prínosnej trvalky. Poradí si so suchom aj mrazom, nasýti malé i veľké živočíchy, obohacuje pôdu. Prednosti vičenca vikolistého sa tým nekončia. Nenáročnú úžitkovú a zároveň okrasnú trvalku si môžete vysiať už v druhej polovici marca.

18.03.2023 15:00
vičenec Foto:
debata

Kvitne od mája do augusta

U nás až prekvapivo málo rozšírený zástupca čeľade bôbovitých vičenec vikolistý (Onobrychis viciifolia) sa vysieva od tretieho do piateho mesiaca, a to do hĺbky okolo 1 cm. V závislosti od stanovišťa a podmienok dorastá do výšky v rozpätí 30 – 90 cm. Vytvára hustý porast a od mája do augusta skrášľuje pozemok približne centimetrovými ružovými kvietkami s bordovým žilkovaním. Zhromažďujú sa do vajcovito alebo valcovito tvarovaných päťcentimetrových strapcov. Priťahuje nimi motýle, včely a čmeliaky. K veľkým výhodám patria zriaďovacie náklady, ktoré sú symbolické: balíček s 50 semenami dostane už za 1 euro. Podobne lacnými botanicky aj vizuálne vhodnými susedmi sú kraslica prostredná (Briza media), klinček kartuziánsky (Dianthus carthusianorum) či šalvia lúčna (Salvia pratensis).

Nezvykne podliehať chorobám

Vičenec vikolistý preferuje slnečné zóny so vzdušnou hlinitou a skôr zásaditou zeminou s dostatočným obsahom vápnika. Na prísun živín si nepotrpí: bez reptania prijme chudobné kamenisté miesto. Nezvykne podliehať chorobám. Občas ho napadajú škodlivé huby pochádzajúce z okolitej vegetácie: hlavne hľuznatka ďatelinová a hnedá sypavka borovicová. Vyznačuje sa tuhým hlavným koreňom siahajúcim až do hĺbky okolo dvoch metrov. Plodom je lusk s jedným semenom.

mäta Čítajte aj Pestuje sa ľahko, rastie bez problémov. Chráni nás pred zápalmi, infekciami aj tráviacimi ťažkosťami, pomáha i pečeni a žlčníku

Životnosť štyri až päť rokov

Zálievku nad rámec zrážok si vyžaduje len počas prvého roka, keď vytvára bočné korienky relatívne plytko pod povrchom. Od druhého roka – zo svojej životnosti štyroch až piatich – už veľmi dobre toleruje sucho, čo je vlastnosť, ktorá sa zíde pri vzdialených záhradách so starostlivosťou na báze víkendovej. Prekáža mu podmáčanie, respektíve zdvihnutá spodná voda. Na zimu sa sťahuje do podložia, po nej sa spoľahlivo vráti. Pestovateľsky je odporúčanou predplodinou pre obilniny, a to v monokultúrnej forme, ale aj v kombinácii s lucernou siatou (Medicago sativa). Vičencová únava pôdy sa môže prejaviť po šiestich rokoch jednotvárnosti.

Obohacuje pôdu dusíkom

Alternatívou je využitie tejto rastliny ako jednoročnej krmoviny na pasenie alebo senáž a zapracovanie zvyškov po sezóne do pôdy. Ako zelené hnojivo ju obohacuje dusíkom. Pri predurčení za potravu pre dobytok či kone sa výnos dá cielene povzbudiť pridaním draslíka a fosforu do substrátu. Hospodárske zvieratá podvedome vyhľadávajú vičenec vikolistý pre vysoký podiel bielkovín, poskytuje im však aj triesloviny, flavonoidy a vitamíny. Navyše, slúži ako organická ochrana pred začervením a parazitmi v tráviacom trakte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dusík #vičenec #hlinitá zemina #spodná voda #krmovina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december