Chráni pre rakovinou, prospieva srdcu, kostiam aj imunite. Môžete ju jesť bez obmedzenia i pri chudnutí. A pestuje sa ľahko

Niekedy sa zaraďuje medzi listovú zeleninu, pretože sa pripravuje na spôsob šalátov, ide však o hlúbovú zeleninu. Pekinská kapusta, nazývaná často aj čínska, sa po odstránení obalových listov krája na tenké rezančeky a dá pripraviť podobne ako šalát, špenát, stopkový zeler alebo hlávková kapusta. No najhodnotnejšia je surová.

19.03.2023 06:00
pekinská kapusta Foto:
debata

Je super zdravá

Pekinská kapusta obsahuje veľa vitamínu C, provitamínu A, betakaroténu a mnoho minerálov. Nie je preto žiadnym prekvapením, keď povieme, že je veľmi zdravá. Navyše má nízku kalorickú hodnotu a môžete ju jesť bez obmedzenia dokonca aj vtedy, keď sa snažíte schudnúť. Pekinská kapusta podporuje odvádzanie vody z tela, je prospešná pre zdravý mikrobióm, teda osídlenie čriev a táto zelenina pomáha aj obličkám.

Pre zdravé oči aj srdce

Vďaka obsahu vitamínov a minerálov je pekinská kapusta silnou ochrankyňou zdravia zraku a srdca. Je vhodná ako prevencia očných ochorení a prospieva aj ľuďom, ktorí už majú nejaké ťažkosti so zrakom. Vápnik a draslík v tejto zelenine sú výborné pre srdce a cievy. No a ďalšie látky, ktoré obsahuje pekinská kapusta, dokonca chránia telo pred rakovinou. Zelenina je vhodná aj na posilnenie kostí a vysokým obsahom vitamínu C je vzpruhou pre imunitu.

paprika Čítajte aj Má najviac vitamínu C zo všetkej zeleniny a chráni zrak pred vážnymi ochoreniami. Nezmeškajte čas jej výsevu

Nie je náročná

Na pestovanie nie je pekinská kapusta vôbec náročná. Potrpí si však na vyššiu vlhkosť pôdy aj ovzdušia. Má krátke vegetačné obdobie, a to približne dva až tri mesiace. Sejeme ju radšej až v lete, približne v polovici júla. To je dôležité upozornenie pre netrpezlivých záhradkárov, ktorí by chceli vysievať pekinskú kapustu už na jar. Síce sa to dá, no rastliny z jarnej sejby rýchlo vybiehajú do kvetu a nevytvárajú dostatočne pevné hlávky. Kapustu môžeme aj predpestovať a na záhon vysádzať priesady.

Tma jej neprekáža

Kapustu zberáme v čase, keď sa tvoria prvé hlávky, čo býva asi dva mesiace po sejbe. Pekinská kapusta je odolná proti krátkym mrazom, no aj tak je lepšie záhon zakryť prenosným krytom. Pred príchodom silných mrazov môžeme rastliny vybrať z pôdy aj s koreňmi a založiť ich do hlbšieho pareniska alebo do pivnice. Odtiaľ ich môžeme vyberať dlho do zimy. Tma takto uskladnenej pekinskej kapuste neprekáža.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vitamíny #minerály #čínska kapusta #pekinská kapusta
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december