Vysádza sa na jar
Potočnica sa rozmnožuje odrezkami. Stonky sa ponoria do čistej vody, kde rýchlo zakorenia a na jar sa vysádzajú na okraje vodných tokov vo vzdialenosti 15 centimetrov. Potočnica sa môže pestovať aj vo vlhkej záhradnej pôde, ale ľahšie sa pestuje v nádobách s priemerom okolo 20 centimetrov. Do nádoby uložíme vrstvu štrku alebo machu, doplníme úrodnou pôdou a postavíme do misky s chladnou čistou vodou. Do jednej nádoby zasadíme tri až štyri zakorenené odrezky a nádobu postavíme na chránené svetlé miesto. V horúcom počasí vymieňame vodu aspoň raz za deň.
Zdravé listy vždy poruke
Listy potočnice striháme podľa potreby. Sú veľmi zdravé, obsahujú všetky základné vitamíny a minerály, ktoré ľudské telo potrebuje. Vďaka tomu je potočnica skvelá na posilnenie imunity, zraku, kostí aj srdca. Pomáha chrániť organizmus pred zápalmi, rakovinou a zlepšovať stav kože. Potočnica je príbuzná žeruchy, reďkovky aj chrenu a je výborná v čerstvých šalátoch alebo nasekaná na chlebe, v nátierkach či ako príloha. Namixujete z nej chutné smoothie aj uvaríte polievku. Či už ju pripravíte tak alebo onak, v každom prípade dodáte svojmu telu potrebné vitamíny a minerály. Potočnica je také zdravá, že britské ministerstvo zdravotníctva ju odporúčalo ľuďom počas oboch svetových vojen na doplnenie potrebných látok v čase nedostatočnej výživy.
Čítajte aj Liečivá zelenina čo upravuje vysoký tlak, odstraňuje únavu a podporuje činnosť srdca. Na jar je obľúbenou lahôdkouAko ju pestovať
Ako už naznačuje jej názov, potočnica potrebuje najmä čistú tečúcu vodu. Potočnica je trvalka, ktorá dorastá do výšky okolo pol metra až meter a kvitne od mája do augusta, prípadne od apríla do septembra. Pri pestovaní v nádobe dorastá do výšky asi 30 centimetrov. Pokiaľ ju zbierame vo voľnej prírode, treba dávať pozor, aby to nebolo v oblasti, kde sa pasie dobytok. V takom prípade hrozí nákaza parazitmi, ktoré sa na rastlinu dostávajú výkalmi dobytka. Potočnica rastie ponorená alebo aspoň čiastočne ponorená vo vode. Potočnica je zelená aj v zime a keď ju vysušíme, môžeme ju používať ako koreninu.