Potrebuje priestor a teplo
Novozélandský špenát (štvorbôčik rozložitý) dorastá až do výšky jeden meter a pokryje dosť veľkú plochu, preto mu v záhrade treba vyčleniť dostatok priestoru. Vysádzame ho na spon aspoň 70 alebo 80 centimetrov. Tento špenát potrebuje vzhľadom na svoj pôvod veľa vlhkosti a tepla, čo sa v našich záhradách nie vždy darí dosiahnuť. Preto mu jeho prírodné podmienky simulujeme prikrytím fóliou alebo netkanou textíliou, prípadne ho pestujeme v skleníku. Keď zabezpečíte aj to, aby sa k rastline nedostalo svetlo, vypestujete krehkú chutnú zeleninu.
Ešte niečo o pestovaní
Novozélandský špenát znáša vysoké až tropické teploty a sucho, ale nie mráz. Najviac mu vyhovujú stredne úrodné pôdy, ktoré zadržiavajú vlhkosť. Záhon treba odburiňovať, dospelé rastliny neskôr burinu vytlačia. Choroby a škodcovia túto zeleninu nenapádajú. Rastliny sú plazivé, majú trojuholníkovité listy dlhé asi päť centimetrov.

Sejeme teraz, zbierame v lete
Listy a rastové vrcholy sa začínajú zbierať asi šesť až sedem týždňov po sejbe. Častejším zberom podporíte rast mladých výhonkov na nasledujúce tri až štyri mesiace. Takto môžete mať čerstvú zeleninu až do prvých mrazov, pričom vám postačí niekoľko rastlín. Jedna rastlina poskytne za sezónu úrodu približne 5 kilogramov listov. Listy môžete aj mraziť. Semená novozélandského špenátu klíčia ťažko, preto im pomôžeme namáčaním vo vode na 24 hodín pred sejbou. Novozélandský špenát sa na záhone neráči so šalátom a s cviklou.
Zásobáreň vitamínov
Listy novozélandského špenátu majú vysoký obsah vody a sú bohaté aj na vitamíny, minerály, bielkoviny, kyselinu šťaveľovú a iné užitočné látky. Novozélandský špenát pripravujeme podobne ako jeho menovca špenát. Môžeme ho pridávať do čerstvých šalátov, podávať ako prílohu alebo z neho urobiť chutné zeleninové hlavné jedlo. Výborný je v polievkach a omeletách. Na rozdiel od špenátu nezhorkne ani vtedy, keď už nasadí kvety.