Pestuje sa ľahko, choroby a škodcovia ho nenapádajú. Stačí jedna rastlina a máte bohatú úrodu, ktorá vám dá potrebné vitamíny a minerály

Pokiaľ si chcete zabezpečiť čerstvú úrodu listovej zeleniny medzi jarnou a jesennou úrodou špenátu, skúste novozélandský špenát. Úrodu vám dá v lete medzi dvomi zbermi špenátu. Novozélandský špenát je jednoročná rastlina, ktorú vysievame na predpestovanie v marci a apríli. Na záhon potom sadenice vysádzame až po troch zamrznutých.

21.03.2023 06:00
novozélandský špenát Foto:
debata

Potrebuje priestor a teplo

Novozélandský špenát (štvorbôčik rozložitý) dorastá až do výšky jeden meter a pokryje dosť veľkú plochu, preto mu v záhrade treba vyčleniť dostatok priestoru. Vysádzame ho na spon aspoň 70 alebo 80 centimetrov. Tento špenát potrebuje vzhľadom na svoj pôvod veľa vlhkosti a tepla, čo sa v našich záhradách nie vždy darí dosiahnuť. Preto mu jeho prírodné podmienky simulujeme prikrytím fóliou alebo netkanou textíliou, prípadne ho pestujeme v skleníku. Keď zabezpečíte aj to, aby sa k rastline nedostalo svetlo, vypestujete krehkú chutnú zeleninu.

Ešte niečo o pestovaní

Novozélandský špenát znáša vysoké až tropické teploty a sucho, ale nie mráz. Najviac mu vyhovujú stredne úrodné pôdy, ktoré zadržiavajú vlhkosť. Záhon treba odburiňovať, dospelé rastliny neskôr burinu vytlačia. Choroby a škodcovia túto zeleninu nenapádajú. Rastliny sú plazivé, majú trojuholníkovité listy dlhé asi päť centimetrov.

potočnica Čítajte aj Patrí medzi najzdravšiu zeleninu, počas vojen ju odporúčali na doplnenie všetkých vitamínov a minerálov

Sejeme teraz, zbierame v lete

Listy a rastové vrcholy sa začínajú zbierať asi šesť až sedem týždňov po sejbe. Častejším zberom podporíte rast mladých výhonkov na nasledujúce tri až štyri mesiace. Takto môžete mať čerstvú zeleninu až do prvých mrazov, pričom vám postačí niekoľko rastlín. Jedna rastlina poskytne za sezónu úrodu približne 5 kilogramov listov. Listy môžete aj mraziť. Semená novozélandského špenátu klíčia ťažko, preto im pomôžeme namáčaním vo vode na 24 hodín pred sejbou. Novozélandský špenát sa na záhone neráči so šalátom a s cviklou.

Zásobáreň vitamínov

Listy novozélandského špenátu majú vysoký obsah vody a sú bohaté aj na vitamíny, minerály, bielkoviny, kyselinu šťaveľovú a iné užitočné látky. Novozélandský špenát pripravujeme podobne ako jeho menovca špenát. Môžeme ho pridávať do čerstvých šalátov, podávať ako prílohu alebo z neho urobiť chutné zeleninové hlavné jedlo. Výborný je v polievkach a omeletách. Na rozdiel od špenátu nezhorkne ani vtedy, keď už nasadí kvety.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #semená #špenát #vlhkosť #novozélandský špenát #štvorbôčik rozložitý
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december