Ide to aj v záhrade
Vzhľadom na svoj pôvod sa u nás mučenke darí v južných teplých oblastiach. Potrebuje slnečné miesto chránené pred vetrom a dobre odvodnenú pôdu s pH okolo 6. Mučenku opelia aj včely a iný hmyz, no keď jej pomôžeme ručným opelením, dočkáme sa bohatšej úrody. Pôdu treba starostlivo pripraviť a obohatiť organickým hnojivom aj kombinovaným hnojivom so stredným alebo vyšším obsahom dusíka. Rastliny sadíme na tri až štyri metre od seba. Ďalej ich prihnojujeme približne v štvormesačných intervaloch.
Bojujeme proti škodcom
Mučenka je háklivá na napadnutie škodcami, a to v skleníku aj v záhrade na záhone. Rastliny trpia výskytom vrtiviek, vošiek, roztočcov a rozličných puklíc a červcov. Mučenka podlieha ja napadnutiu háďatkom alebo na choroby vädnutia. Z preventívnych dôvodov nahrádzame rastliny približne každých päť rokov zdravými semenáčmi, zakorenenými odrezkami alebo štepencami. Rastliny rodia len vtedy, keď majú zabezpečenú vhodnú teplotu a ostatné podmienky. Teplota by mala byť minimálne 20 stupňov a vlhkosť vzduchu 60 – 70 percent.

Ako ju rezať
Na vyformovanie trvalých kostrových konárov vedieme dva rastúce letorasty pozdĺž drôtov. Ak tieto konáre nevytvárajú bočné výhonky ani pri dĺžke 60 – 90 centimetrov, zaštipneme im vrcholy. Zimným rezom odstraňujeme minuloročné rodiace výhony, ktoré už neprinesú úrodu. Plody zberáme, keď sa sfarbujú do purpurova alebo do žlta. Dozrievajú zhruba 8 – 12 týždňov po opelení. Ak máme problémy s háďatkami alebo chorobami spôsobujúcimi vädnutie, purpurové kultivary môžeme štepiť na rezistentné podpníky.
Prv než vysadíme semenáčiky
Semená vybraté z dozretých plodov necháme najskôr tri alebo štyri dni kvasiť. Potom ich umyjeme a usušíme. Vysievame do skleníka alebo do kvetináčov s priemerom okolo 9 centimetrov, naplnených výsevným substrátom. Keď semenáčiky dosiahnu asi 30 centimetrov, otužujeme ich a potom vysádzame buď do voľnej pôdy alebo do krytých priestorov.

Ako chutí a prečo nám prospieva
Sladké granadilly sú plodmi mučenky jazykovitej. Majú tvar bobúľ, ktoré sa vajcovito zužujú do výraznej stopky. Granadilly pekne voňajú, sú sladké a údajne sú najchutnejšími plodmi spomedzi všetkých plodov mučeniek. Maracuja je plodom mučenky jedlej (na obr.) a je tiež veľmi chutná. Na rozdiel od granadilly má maracuja výraznejšiu arómu. Plody mučenky obsahujú dôležité vitamíny a minerály, kyselinu listovú a priaznivo pôsobia na dýchacie cesty. Preto sú vhodné napríklad pre astmatikov. Pomáhajú tiež zmierniť stres, nervozitu, upravujú spánok aj trávenie. Draslík zasa pomáha srdcu, maracuja je na draslík veľmi bohatá.