Vyzerá super, chutí ešte lepšie a pôsobí ako prírodný upokojujúci liek: Upravuje krvný tlak, zlepšuje aj spánok

Pochádza z Južnej Ameriky a má až niekoľko stoviek druhov. U nás poznáme najmä tie, ktoré dávajú chutné plody – maracuju a granadillu. Reč je o mučenke. Mučenka nie je náročná na pestovanie, semená získate aj z maracuje kúpenej v obchode. Mučenka je popínavá trvalka, ktorá dorastá až do desiatok metrov. Preto potrebuje dostatočne dlhú a pevnú oporu. Rastlina má pekné veľké listy a krásne kvety, ako to už u tropických rastlín býva.

22.03.2023 06:00
mučenka Foto:
debata (2)

Ide to aj v záhrade

Vzhľadom na svoj pôvod sa u nás mučenke darí v južných teplých oblastiach. Potrebuje slnečné miesto chránené pred vetrom a dobre odvodnenú pôdu s pH okolo 6. Mučenku opelia aj včely a iný hmyz, no keď jej pomôžeme ručným opelením, dočkáme sa bohatšej úrody. Pôdu treba starostlivo pripraviť a obohatiť organickým hnojivom aj kombinovaným hnojivom so stredným alebo vyšším obsahom dusíka. Rastliny sadíme na tri až štyri metre od seba. Ďalej ich prihnojujeme približne v štvormesačných intervaloch.

Bojujeme proti škodcom

Mučenka je háklivá na napadnutie škodcami, a to v skleníku aj v záhrade na záhone. Rastliny trpia výskytom vrtiviek, vošiek, roztočcov a rozličných puklíc a červcov. Mučenka podlieha ja napadnutiu háďatkom alebo na choroby vädnutia. Z preventívnych dôvodov nahrádzame rastliny približne každých päť rokov zdravými semenáčmi, zakorenenými odrezkami alebo štepencami. Rastliny rodia len vtedy, keď majú zabezpečenú vhodnú teplotu a ostatné podmienky. Teplota by mala byť minimálne 20 stupňov a vlhkosť vzduchu 60 – 70 percent.

kanadské čučoriedky Čítajte aj Patrí medzi najzdravšie ovocie. Chráni pred rakovinou, posilňuje imunitu, znižuje cholesterol. Čas výsadby je tu

Ako ju rezať

Na vyformovanie trvalých kostrových konárov vedieme dva rastúce letorasty pozdĺž drôtov. Ak tieto konáre nevytvárajú bočné výhonky ani pri dĺžke 60 – 90 centimetrov, zaštipneme im vrcholy. Zimným rezom odstraňujeme minuloročné rodiace výhony, ktoré už neprinesú úrodu. Plody zberáme, keď sa sfarbujú do purpurova alebo do žlta. Dozrievajú zhruba 8 – 12 týždňov po opelení. Ak máme problémy s háďatkami alebo chorobami spôsobujúcimi vädnutie, purpurové kultivary môžeme štepiť na rezistentné podpníky.

Prv než vysadíme semenáčiky

Semená vybraté z dozretých plodov necháme najskôr tri alebo štyri dni kvasiť. Potom ich umyjeme a usušíme. Vysievame do skleníka alebo do kvetináčov s priemerom okolo 9 centimetrov, naplnených výsevným substrátom. Keď semenáčiky dosiahnu asi 30 centimetrov, otužujeme ich a potom vysádzame buď do voľnej pôdy alebo do krytých priestorov.

hruška Čítajte aj Drevina čo dáva nielen ovocie, ale aj liečivé listy. Na jar si ich nazbierajte, je to živá strava, ktorá vás prečístí a posilní

Ako chutí a prečo nám prospieva

Sladké granadilly sú plodmi mučenky jazykovitej. Majú tvar bobúľ, ktoré sa vajcovito zužujú do výraznej stopky. Granadilly pekne voňajú, sú sladké a údajne sú najchutnejšími plodmi spomedzi všetkých plodov mučeniek. Maracuja je plodom mučenky jedlej (na obr.) a je tiež veľmi chutná. Na rozdiel od granadilly má maracuja výraznejšiu arómu. Plody mučenky obsahujú dôležité vitamíny a minerály, kyselinu listovú a priaznivo pôsobia na dýchacie cesty. Preto sú vhodné napríklad pre astmatikov. Pomáhajú tiež zmierniť stres, nervozitu, upravujú spánok aj trávenie. Draslík zasa pomáha srdcu, maracuja je na draslík veľmi bohatá.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kyselina listová #včely #maracuja #granadilla #mučenka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december