Navodzujú atmosféru, chránia pred úrazom. A dokážu svietiť aj v jazierku pod vodou!

Vybudovanie a udržiavanie záhradného jazierka stojí veľa prostriedkov, času a námahy. Bolo by mrzuté musieť oželieť relaxačnú scenériu pri ňom práve vtedy, keď by vám ako odmena na záver dlhého dňa urobila dobre: po zotmení. Našťastie stačí zapojiť osvetlenie. Osvetlenie jazierka oceníte pri meditačnom posedení osamote i počas bujarej záhradnej party. Svetlo vždy navodí atmosféru a zabráni úrazom.

22.03.2023 16:00
osvetlenie jazierka Foto:
debata

Chromatická teplota svetla

Záhrada je pracoviskom aj zázemím na oddych. Okolie jazierka priam nabáda rozjímať, ale aj hostiť večernú slávnosť pri umelom osvetlení. Detaily vrátane vegetácie alebo dizajnových prvkov vyniknú vďaka bodovým zdrojom. Pri koncipovaní pracujte najmä s chromatickou teplotou. Do 3 000 kelvinov ide o teplé biele svetlo, ktoré sa zraku javí ako žltkasté a evokuje sviečku. Takýto parameter pôsobí upokojujúco a útulne. Pracovné svetlo na opačnej strane spektra má okolo 5 000 kelvinov. Pocitovo je studené a stimuluje. V nočnom exteriéri prírodného typu vytvára silné kontrasty.

Benefity technológie LED

Moderné svetelné zdroje na báze diód emitujúcich svetlo (light-emitting diode, čiže LED) prinášajú množstvo benefitov. Hlavnými komparačnými prednosťami „lediek“ sú približne len osminová spotreba oproti volfrámovej klasike a zároveň až 30-násobná životnosť na úrovni zhruba piatich rokov svietenia v režime 24/7. Zmienku si zaslúžia aj lepšia mechanická odolnosť, tolerancia frekventovaného zapínania a vypínania, stmievateľnosť, možnosť navolenia rôznych svetelných a farebných módov, redukcia šírky kužeľa, v podstate nulové vyžarovanie tepla a absencia toxických látok.

moderná terasa Čítajte aj Ako zariadiť modernú terasu, aby nebola nudná: Ktoré materiály zvoliť a čo všetko je tabu?

Plávajúce sviečky alebo lopty

Niekedy je za málo peňazí nielen veľa muziky, ale aj svetla. Nič vám nebráni aspoň pri výnimočných príležitostiach inštalovať na hladinu plávajúce sviečky predurčené na takéto použitie. Vydržia plápolať asi 5 – 6 hodín, čo počas letných nocí zväčša stačí. Trendom v tomto segmente sú svietiace lopty, ktoré vánok unáša sem-tam po hladine. Verzie s akumulátorom poskytujú intenzívnejší jas ako solárne a po plnom nabití fungujú okolo desať hodín.

Samočinné solárne kolíky

Najpoužívanejšími solárnymi svietidlami sú zapichovacie kolíky. Hodia sa najmä na predeľovanie sektorov, lemovanie chodníčkov a vyznačovanie brehov. Do značnej miery sú závislé od slnečnosti daného obdobia a ich svetelný výkon je dosť limitovaný. Vyvažujú to však nízke zriaďovacie náklady a takmer dokonalá samočinnosť: nepotrebujú žiadnu energiu zo siete a v niektorých prípadoch ani obsluhu. Do činnosti ich totiž môže automaticky uvádzať zabudovaný súmrakový spínač.

náhrada trávnika Čítajte aj Máte tienistú alebo naopak veľmi slnečnú záhradu? Zabudnite na trávnik, sú aj lepšie spôsoby, ako zazelenať dvor

Krytie pred vlhkosťou

Mimoriadne efektné sú podvodné svetlá s adekvátnym stupňom krytia pred vlhkosťou podľa medzinárodnej stupnice International Protection (IP). Vždy ich kupujte od certifikovaných predajcov, montáž zverte odborníkom a dodržiavajte bezpečnostné pravidlá pri prevádzke. Samozrejme, s takýmito svietidlami je najlepšie rátať už pri plánovaní výstavby záhradného jazierka a natiahnuť prívod elektriny. Najúhľadnejšia je kabeláž pod zemou vo vodiacich rúrkach, ktoré eliminujú riziko poškodenia náradím pri pestovateľských činnostiach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #osvetlenie #svetlo #záhradné jazierko
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december