Prichádza nová generácia sadbových zemiakov: Odolné druhy Next Generation

Ošetrený rozmnožovací materiál bol aj u nás veľmi obľúbený a medzi drobnými pestovateľmi sa stále teší obľube. Na morené sadbové zemiaky totiž stačí aplikovať oveľa menej postreku ako na klasický sadbový materiál ponúkaných vo vreciach. V Agricu urobili dlhý experiment a starostlivá, mimoriadne pedantná a precízna šľachtiteľská práca nezostala bez výsledku.

23.03.2023 06:00
nová odroda zemiakov Twister Foto:
debata (1)

Sú tu zemiaky novej generácie

Od roku 2013 patrí do skupiny odrôd tzv. „NEXT GENERATION“ asi 13 odrôd zemiakov. Označujú sa nimi odolné zemiaky budúcej generácie. Cieľom šľachtiteľov je zabezpečiť trvalo udržateľný rozvoj plodín s týmito odrodami a najmä použiť pri pestovaní čo najmenej chemikálií, aby sa predišlo znečisteniu životného prostredia. Zároveň je dôležité zabrániť tomu, aby zemiaky zničil ich najväčší škodca, pleseň zemiaková (phytophtora infestans). Netreba myslieť len na drobné pestovanie v domácich podmienkach, ale hlavne na veľkovýrobu, kde sa chémia používa v enormných množstvách na mnohých tisíckach hektárov. Niektoré odrody týchto moderných, odolných odrôd sa dajú kúpiť už aj u nás. Pozrime sa, ktoré to sú.

Odoláva plesni, vhodná na šalát

Alouette je skorá odroda s červenou šupkou, ktorá odoláva plesni zemiakovej na listoch aj na hľuzách. Je to odroda, ktorá bola vyšľachtená aj z odrody Laura, dobre známej aj u nás. Alouette je varný typ „AB“, ide teda skôr o šalátový typ, s vysokým obsahom sušiny. Pri varení zostávajú zemiaky tvrdé, preto sa výborne hodia do šalátov, na hranolčeky, ale aj na varenie. Táto odroda produkuje veľké oválne hľuzy. Ich dužina je krásne žltá. Je to vysokoúrodná, kvalitná odroda vhodná na tradičné, ale aj ekologické pestovanie, odolná voči koreňomoru. Dobre znáša sucho a rastie aj v teplejších klimatických podmienkach.

čierny koreň Čítajte aj Pripomína mrkvu, ale je ešte lepšia: Pomáha upraviť tlak, trávenie, posilniť imunitu, kosti, mozog a ešte aj schudnúť

Nadpriemerne kvalitná a obľúbená

Odroda Twinner je skorší typ ako Aloutte. Medzi jej predkov patria odrody Marabel a Sirco. Táto odroda bola vyvinutá na ekologickej farme holandskej rodiny. Jej šupka je žltá, rovnako aj dužina. Twinner je varný typ „AB“, má o niečo menší obsah sušiny ako odroda Alouette. Jej hľuzy sú veľké a ich kvalita je nadpriemerná. Dobre odoláva plesni zemiakovej na listoch aj na hľuzách a tiež koreňomoru. Z odrôd novej generácie zemiakov je u pestovateľov jednou z najobľúbenejších.

Dá sa dobre skladovať

Twister (na obr.) je stredne skorá odroda so žltou šupkou, ide takisto o varný typ „AB“. Hľuzy sú okrúhle, oválne. Táto odroda je veľmi dobre skladovateľná. Vznikla z veľkej časti na poliach biopestovateľov dlhým procesom výberu a viacnásobným krížením niekoľkých starých a osvedčených odrôd. Z tohto dôvodu sa dobre drží aj v biopestovaní. Twister je odolný voči phytophthore a má aj výborné pestovateľské vlastnosti. Okrem Holandska sa táto odroda už osvedčila napríklad aj vo Francúzsku, Taliansku, Poľsku či Švédsku.

chren Čítajte aj Obľúbená a zdravá zelenina čo uľahčuje trávenie, čistí krv a ničí baktérie. S mäsom chutí fantasticky

Spoznajte aj staré dobré odrody

Určite stojí za to vyskúšať nové odolné odrody. Sú tu však aj kvalitné a osvedčené staršie odrody: Esmee, Manitou, Riviera, Agria, Agata, Impala, Sante, Ranomi. Všetky pochádzajú zo zemiakového a šľachtiteľského družstva Agrico. Samozrejme, na trh sa dostáva iba kvalitný, testovaný sadbový materiál.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zamiaky #nové odrody #sadbové zemiaky #pleseň zemiaková
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december