Čo nás teší, to ovocným stromom škodí. Zakročte skôr, než bude mať drevina veľký problém

Nadbytok plodov na úžitkovom strome či kríku vysiľuje drevinu, znižuje jej odolnosť voči chorobám a najmä predstavuje hrozbu zlomenia preťažených konárov. Akútny stav môžete vyriešiť svojpomocnými opatreniami. Lepšia je však prevencia, aby vôbec nenastal.

24.03.2023 06:00
ovocné dreviny Foto:
debata

Podpery vyrobíte ľahko

Nadmerná úroda okrem problémov pri spotrebúvaní, spracúvaní a skladovaní znehodnocuje drevinu počnúc rizikom jej polámania. Jednoduché a pritom funkčné, organické a opticky nerušivé podpery konárov ovocných drevín si vyrobíte aj sami. Treba na to minimum fortieľu, materiálu i náradia. Myslite pri oreze na takéto potenciálne budúce využitie mohutnejších konárov a zhotovte z nich „barličky“ s koncom v tvare písmena Y. Pridlhé opory potom pred inštalovaním skráťte na vyhovujúcu dĺžku. Priamočiaru elektrickú alebo akumulátorovú pílu dostanete do 30 eur. Je s ňou menej námahy ako s ručnou a zabezpečuje čistejší rez. Do vidlice zapasujte improvizovanú podložku, aby sa drevo podpery a živého stromu či kríka navzájom neoškieralo. Použite odstrižok z vyradenej koženej bundy alebo kus molitanu z preležaného matraca.

vrúbľovanie Čítajte aj Nie ste spokojní s ovocnými stromami, ktoré pestujete? Tak ich prevrúbľujte, skorá jar je na to ideálna

Poleno nielen do krbu

Alternatívou je zhlobenie dvoch kusov dreva do tvaru T pomocou klincov. Aj v tomto prípade môžete stabilitu celej konštrukcie ešte posilniť zašpicatením spodného konca a jeho zapichnutím aspoň na pár centimetrov do pôdy. Pri kríkoch je postačujúcou možnosťou vhodne tvarované a dostatočne masívne poleno na kúrenie. Nezaškodí, ak na jednej z jeho kratších strán vypilujete priehlbeň. Nezabudnite ju na záver opracovať brúsnym papierom – znova v záujme kontaktu dreva bez odierania. Prospeje aj navŕtanie horizontálneho otvoru tesne pod priehlbeň a následná fixácia podopieraného konára motúzom. Zredukujete tým šancu vetra pozhadzovať vetvy mimo podpery.

Základom je pravidelné orezávanie

Keď sa drevine budete priebežne venovať už od úplného začiatku jej rastu, vyhnete sa neskoršiemu zachraňovaniu. K mladému ovocnému stromčeku či kríku inštalujte drevený kolík a priviažte ho oň napríklad lykom. Poskytnete mu tým ochranu pred poveternostnými vplyvmi a pomknete ho napredovať rovno nahor. Nevynechávajte pravidelné skracovanie v súlade s agrotechnickými termínmi a odporúčaniami. Bez neho majú dreviny tendenciu rásť nakrivo a vyháňať aj slabšie vetvy, čo vedie k nerovnomernému rozkladaniu hmotnosti a nadbytočnej záťaži konárov pod osou.

arónia Čítajte aj Vypestujte si zdravý živý plot. Vyzerá krásne, jeho plody vám znížia cholesterol aj tlak, ochránia srdce a dodajú vitalitu

Viac svetla a živín

Pri plnej plodnosti dreviny ju podrobte vizuálnej kontrole počas obdobia odkvitania. Nenechajte sa učičíkať bujnosťou a nepodľahnite prvoplánovému nadšeniu z črtajúcej sa záľahy. Aj tu platí, že menej býva viac. Ak sa to javí ako žiaduce, časť kvetov či zárodkov plodov nekompromisne odstráňte, aby zostávajúce množstvo pôsobilo ako primerané. Uľavíte tým nielen samotným haluziam, ale aj ponechaným plodom: na dozrievanie dostanú viac svetla a živín, budú väčšie a chutnejšie. Navyše, z dlhodobého hľadiska tým podporíte budúcoročnú úrodu. Extrémy sú totiž charakteristické výkyvmi na obe strany. Po prehnane bohatej nádielke by ľahko mohla nasledovať žalostná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #úroda #dreviny #ovocné stromy #orezávanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december