Chráni kožu pred rakovinou, prináša úľavu alergikom, prospieva srdcu aj mozgu. Je čas na výsev tejto parádnej zeleniny

Vytvára menšie kry, ktoré dorastajú do výšky okolo pol metra a do rovnakej šírky. Baklažán je známy aj pod názvom ľuľok jedlý alebo vajcovitý. Kultivary majú rozličný tvar, veľkosť a farbu plodov. Môžu byť oválne, okrúhle aj hruškovité, s hmotnosťou okolo štvrť až pol kilogramu. Baklažán pochádza z trópov a potrebuje teplotu okolo 25 až 30 stupňov. Ak teplota klesne pod 20 stupňov, rast baklažánu sa môže zastaviť.

24.03.2023 14:00
baklažán Foto:
debata (1)

Je čas na výsev

V našich podmienkach pestujeme baklažán buď v skleníku alebo na záhone, ktorý je dostatočne slnečný a chránený pred vetrom. Semená vysievame na jar v chránených priestoroch do debničiek s ľahkou mierne kyslou zeminou. Pred sejbou namočíme semená na 24 hodín do teplej vody, aby sme uľahčili klíčenie. Priesady presadíme do zakoreňovačov, v teplých oblastiach ich vysádzame na záhon, keď dosiahnu výšku asi 10 centimetrov. Rastový vrchol na hlavnej stonke treba zaštipnúť. V miernych oblastiach presádzame rastliny do voľnej pôdy vtedy, keď už nehrozí výskyt jarných mrazov. Chránime ich pred prudkým dažďom, vetrom aj nízkymi teplotami.

Ako ich ošetrujeme

Kultivary vyššie ako 60 centimetrov priväzujeme ku kolíkom. Rastliny pravidelne zavlažujeme, pôdu nastielame. Každé dva týždne prihnojujeme. Dospelé rastliny skracujeme, aby sme podporili ich rast. Keď chceme dopestovať veľké plody, necháme na rastline iba 5 alebo 6 plodov. Baklažány zberáme 16 až 24 týždňov po sejbe, keď sú plody celkom vyfarbené a hladké. Odstrihávame ich aj so stopkami tesne pri stonke. Dajú sa uskladňovať asi dva týždne vo vlhkom prostredí pri teplote okolo 15 stupňov.

pekinská kapusta Čítajte aj Chráni pre rakovinou, prospieva srdcu, kostiam aj imunite. Môžete ju jesť bez obmedzenia i pri chudnutí. A pestuje sa ľahko

Každý plod je poklad pre zdravie

Baklažán obsahuje veľa vlákniny a prospieva tráveniu. Je užitočný aj pre srdce, cievy, mozog a kosti. Znižuje citlivosť na alergie, posilňuje imunitu a je vhodnou potravinou pre cukrovkárov. Šupky baklažánu chránia kožu pred rakovinou, preto ich nevyhadzujeme. Baklažán obsahuje aj kyselinu listovú, preto by ho mali jesť tehotné ženy alebo ženy, ktoré plánujú tehotenstvo. Najviac živín si baklažán uchová pri grilovaní, príprave na grile, pare alebo pri pečení. Vyprážaniu sa rdšej vyhnime.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #imunita #zavlažovanie #trávenie #srdce #vláknina #baklažán #vysievanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december