Skvelá zelenina čo prežije aj letné horúčavy: Kvety krásne voňajú, plody sú ozdobou záhrady a chutia výborne

Kríčková alebo ovisnutá trváca rastlina lablab nie je u nás všeobecne známa. No pokiaľ chcete novú pestovateľský skúsenosť, určite neoľutujete, keď v záhradke nájdete miesto pre lablab. Niekedy sa nazýva aj egyptská fazuľa alebo hyacintová fazuľa. Sú známe kultivary s dlhými aj krátkymi strukmi. Popínavé rastliny dosiahnu výšku okolo 5 metrov, kríčkové asi meter. Struky majú rôzne farby, od zelenej až po purpurovú.

25.03.2023 06:00
fazuľa lablab Foto:
debata

Slnko je základ

Lablab potrebuje teplo, slnko a chránené miesto. Teplota by mala dosahovať 18 až 30 stupňov, vlhkosť vzduchu minimálne 70 percent. Chladné počasie nepriaznivo ovplyvňuje opeľovanie rastliny. Lablabu vyhovuje väčšina pôd, dôležité je, aby bola pôda dobre vyživená a priepustná, s nízkym obsahom dusíka. Vysieva sa na jar priamo na záhon, v chladnejších oblastiach vysievame fazuľu lablab v chránených priestoroch do debničiek. Priesady vysoké 15 centimetrov pred vysádzaním otužíme. Popínavé kultivary priväzujeme ku kolíkom vysokým aspoň dva metre. Pravidelne zavlažujeme a pôdu nastielame.

Čo ešte treba vedieť

Lablab ohrozujú vošky, húsenice, koreňové háďatko, múčnatka, hubová škvrnitosť listov, v rýchliarňach sa môžu objaviť molice alebo roztočce. Samozrejme, nie je to pravidlo. V prípade výskytu škodcov a chorôb ošetrujeme rastlinu predpísaným spôsobom v závislosti od druhu napadnutia. Pokiaľ ide o rozmnožovanie rastliny, robíme ho odrezkami zrezanými na začiatku vegetačného obdobia. Odrezky zakoreňujú rýchlo.

lufa Čítajte aj Rastie ako uhorka, chutí podobne a keď ju vysušíte, získate skvelú špongiu aj kozmetický doplnok

Ako zberať a využiť úrodu

Mladé struky zberáme 6 až 9 týždňov po sejbe, keď sú dorastené, no ešte skôr než sa začnú vyvíjať semená. Ak sú po prvom zbere rastliny zdravé, zrežeme hlavnú stonku asi o polovicu, čím podporíme tvorbu druhej úrody. Mladé struky a semená sa konzumujú iba tepelne upravené. Konzumáciu surových strukov neriskujeme, pretože v surovom stave obsahujú jedovaté glykozidy. Struky skonzumujeme čo najskôr po zbere, nevydržia dlho. Môžeme ich prípadne zmraziť. Semená sa dajú sušiť a takto vydržia aj rok. Lablab chutí výborne a je rovnako zdravá ako každá iná fazuľa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôda #rastlina #fazuľa #opeľovanie #lablab
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december