Skvelá náhrada zemiakov: Top zelenina, z ktorej pripravíte pyré i hranolčeky. Využijete nielen hľuzy, ale aj listy

Pestuje sa ako trváca rastlina pre veľké zhrubnuté hľuzy, ktoré sú vynikajúcou náhradou zemiakov, ale dajú sa využiť aj jej listy a mladé výhonky, ktoré sa zasa v kuchyni využívajú ako listová zelenina. Kolokázia jedlá je u nás známa aj pod názvom taro, v iných častiach sveta aj ako kulkas, toran a pod mnohými inými názvami. Taro je tropická a subtropická rastlina, preto potrebuje teplotu okolo 25 stupňov a vlhkosť vzduchu nad 75 percent.

26.03.2023 06:00
taro Foto:
debata

Pôda je základ

V prípade kolokázie je základom úspešného pestovania pôda, ktorá dobre zadržiava vlhkosť, pretože na nedostatok vlhkosti je táto rastlina veľmi citlivá. Pôda by mala byť úrodná, mierne kyslá, so stredným alebo vysokým obsahom dusíka. V našich miernych podmienkach sa taro najlepšie pestuje na veľmi dobre chránených slnečných pozemkoch alebo aj v chránených priestoroch. Taro sa zvyčajne rozmnožuje odrezkami, ktoré sa vysádzajú na trvalé stanovište do rovnakého sponu ako hľuzy, a to 9 × 45 centimetrov.

Riadime sa teplotou

Optimálna teplota na výsadbu je 21 stupňov. Ak teploty nedosahujú túto úroveň, odrezky sadíme do kontajnerov s priemerom okolo 25 centimetrov a s bežnou záhradníckou zeminou. Do voľnej pôdy ich vysadíme, keď to teplota dovolí. Na dosiahnutie vysokej úrody potrebuje taro rovnomerne vlhkú pôdu, vlhkosť pomôže udržať nastielanie. Rastlinu pravidelne prihnojujeme a pôdu odburiňujeme. Vyvinuté rastliny okolo stonky obhŕňame. Rastlina dorastá až do výšky jedného metra. Taro iba málokedy napadnú škodcovia alebo choroby.

kel kučeravý Čítajte aj Najlacnejšia a pritom mimoriadne zdravá zelenina: Z pôdy si zoberie maximum, no všetko nám vráti vo veľkom množstve živín

Ako ich zužitkovať

Surové hľuzy sú jedovaté, ale po tepelnej úprave chutia výborne a sú skvelou náhradou zemiakov. Pripravíte z nich pyré, hranolčeky, čipsy, môžete ich variť aj opekať. Sú vhodné do polievok aj omáčok, dokonca z nich môžete urobiť plnku do sladkých koláčov, podobne ako sa to dá z gaštanového pyré. Využiť sa dajú aj listy tejto rastliny, ktoré pripravujeme ako ktorúkoľvek inú listovú zeleninu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #odrezky #hľuzy #kolokízia jedlá #taro
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december