Ochráni vás pred stresom aj pred žlčovými kameňmi. Chutná sladká zelenina tiež podporí imunitu a zníži krvný tlak

Dosahuje výšku až dva metre, bočné výhony dorastajú až do 60 centimetrov. Je teda jasné, že cukrový melón potrebuje dostatok priestoru. Ak ho máte a žijete v teplejších oblastiach, neváhajte túto zeleninu pestovať. Odmení sa vám sladučkými plodmi, ktoré sú nielen mimoriadne chutné, ale aj veľmi prospešné pre naše zdravie.

26.03.2023 14:00
cukrový melón Foto:
debata

Nie ovocie, ale zelenina

Hoci mnohí ľudia považujú melóny za ovocie, v skutočnosti ide o zeleninu a to platí aj pre cukrový melón. Na botanickom zaradení však zrejme pestovateľom a konzumentom až tak nezáleží, podstatné sú chutné sladké plody, bez ktorých sa leto neráta. Pestovanie cukrového melóna si vyžaduje isté nasadenie a čas, no oplatí sa. Cukrový melón má niekoľko typov, najznámejší je melón kantalupský so sivozelenou drsnou šupou a ryhami, ďalej kasabový s hladkou žltou alebo žltozelenou pásikavou šupou a napokon pižmový, ktorý má jemne sieťovanú šupu.

Bez slnka to nepôjde

Keďže je cukrový melón pôvodom tropická rastlina, potrebuje vyššie teploty na klíčenie aj počas rastu. Pri klíčení je to asi 18 stupňov, počas rastu okolo 25 stupňov. V záhrade môžete cukrový melón pestovať iba v teplých oblastiach na slnečnom a chránenom pozemku. V miernych oblastiach sa cukrový melón pestuje v parenisku alebo skleníku. Rastlina potrebuje úrodnú, dobre vyhnojenú priepustnú pôdu s vysokým obsahom dusíka. Semená vysievame skoro na jar do debničiek. Asi po 6 týždňoch priesady otužujeme a môžeme vysádzať. Pred vetrom ich treba chrániť tunelovými fóliovníkmi.

baklažán Čítajte aj Chráni kožu pred rakovinou, prináša úľavu alergikom, prospieva srdcu aj mozgu. Je čas na výsev tejto parádnej zeleniny

Ako ho ošetrovať

Keď rastliny začnú kvitnúť, odstránime ochranné kryty, aby ich hmyz mohol opeľovať. Keď plody dosiahnu priemer asi dva a pol centimetra, necháme na jednom výhonku jeden plod a ostatné otrháme. Bočné výhonky zaštipneme. Hlavné stonky zaštipneme asi pri dĺžke jeden meter a všetky bočné stonky odstránime. Rastliny pravidelne zavlažujeme a po nasadení plodov prihnojujeme každé dva týždne. Počas dozrievania plodov obmedzíme polievanie aj hnojenie. Plody zberáme 12 až 20 týždňov po sejbe. Zrelé plody sladko voňajú a plodové stopky praskajú.

Nesmierne zdravá dobrota

Cukrový melón obsahuje dôležité vitamíny, minerály a stopové prvky, ktoré z neho robia veľmi zdravú potravinu. Hoci je sladký, nemá veľa kalórií, preto je vhodný aj pri diétach. Upravuje trávenie, preto sa zvykne podávať ako predjedlo. Upravuje aj krvný tlak, pomáha vylučovať z organizmu soli, podporuje imunitu, zrak a chráni nás pred obličkovými a žlčníkovými kameňmi. Je známy aj ako ochranca pred stresom a pôsobí blahodarne na pokožku, a to nielen zvnútra, ale aj vo forme obkladov a pleťových masiek. Hoci sa dá aj tepelne upravovať, najchutnejší a najzdravší je čerstvý a surový.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #imunita #zelenina #vitamíny #krvný tlak #cukrový melón
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december