Nakopne metabolizmus, potláča zápaly a alergie, posilňuje imunitný systém. Keby sme ju jedli častejšie, boli by sme zdravší

Táto rozkonárená trváca rastlina dorastá do výšky asi jeden a pol metra. V závislosti od kultivaru sú jej plody žlté, oranžové alebo červené. Vždy sú úzke a dlhé, niekedy na rastline visia, inokedy rastú vzpriamene. Sú veľmi pálivé, používajú sa ako korenina. Jej chuť neznesie každý, no kto si ju obľúbi, tomu prináša kayenská paprika mnoho zdravotných benefitov.

27.03.2023 06:00
kayenská paprika Foto:
debata

Postup ako pri inej paprike

Kayenská paprika je pôvodom z trópov a subtrópov. Neznáša mrazy a potrebuje viac vody ako zeleninová paprika. Inak sa pestuje rovnako. Netreba ju priväzovať ku kolíkom, pestujeme ju v štvorcovom spone 60 centimetrov. Kayenská paprika má dlhé vegetačné obdobie. Prvý plod sa zvykne objaviť približne 15 až 18 týždňov po vysadení. Papričky treba nechať na rastline úplne dozrieť. Môžeme ich konzumovať čerstvé alebo sušené, dajú sa aj mraziť. Mrazené alebo sušené vydržia uskladnené aj niekoľko mesiacov.

Pestovanie nie je ťažké

Kayenská paprika potrebuje najmä teplo a svetlo. Sadenice vysádzame v marci do priepustného substrátu. Približne raz za 6 týždňov potrebujú rastliny prihnojiť. Plody kayenskej papriky dozrievajú približne dva až štyri mesiace od výsadby. Kayenskú papriku môžeme pestovať niekoľko rokov, no treba rátať s tým, že úroda bude z roka na rok klesať. Špeciálnu starostlivosť rastliny nepotrebujú. Pokiaľ sa rozrastú, môžeme ich priviazať. Stáva sa, že pri pestovaní v interiéri nasadí rastlina kvety príliš skoro, vtedy ich prištipneme.

paprika Čítajte aj Má najviac vitamínu C zo všetkej zeleniny a chráni zrak pred vážnymi ochoreniami. Nezmeškajte čas jej výsevu

Čili je prírodný liek

Kayenská paprika, nazývaná jednoducho čili, je rastlina, ktorej plody sú pre naše zdravie veľkým prínosom. Pokiaľ máte radi ostré chute a tieto papričky konzumujete často, určite na sebe pozorujete ich priaznivé účinky. Kayenská paprika obsahuje kapsaicín, ktorý je zodpovedný za jej štipľavú chuť, a zároveň za rozprúdenie metabolizmu a podporu trávenia. S kayenskou paprikou sa ľahšie chudne. No nielen to. Pomáha udržať zdravé srdce, podporuje jeho činnosť a tým aj krvný obeh. Upravuje krvný tlak a pôsobí povzbudzujúco, takže po jej konzumácii sa cítite plní energie.

Štipľavá chuť nás chráni

Kayenská paprika je aj ochrankyňou našej imunity. Stará sa tiež o zmierňovanie alergických reakcií a potláčanie zápalov. Vďaka kapsaicínu funguje kayenská paprika aj ako liek proti bolesti a prospieva aj zdraviu mužov, pretože ich pomáha chrániť pred rakovinou prostaty. Okrem toho prospieva aj očiam, a to vďaka luteínu, ktorý chráni zrak a pomáha predísť vážnym očným ochoreniam.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #úroda #metabolizmus #čili #kapsaicín #kayenská paprika
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december