Zelenina čo nesmie chýbať na tanieri: Telu doplní chýbajúce železo, vápnik a vitamíny, pri pečení ňou nahradíte gaštanové pyré

Je známa ako mesiacovitá fazuľa alebo aj ako limské bôby. Väčšina z nás ju však pozná pod názvom maslová fazuľa. Ide o chutnú a výživovo hodnotnú strukovinu, ktorá sa pestuje buď ako jednoročná alebo ako trváca rastlina s krátkou životnosťou. Môže rásť ako popínavka aj v kríčkovej forme, v druhom prípade býva bohato rozkonárená.

27.03.2023 14:00
maslová fazuľa Foto:
debata

Čo potrebuje pre dobrý rast

Popínavé kultivary tejto zeleniny dosahujú dĺžku tri až štyri metre, kríčkové takmer meter a šírku okolo pol metra. Maslová fazuľa je tropická rastlina a potrebuje na klíčenie teplotu aspoň 18 stupňov. Pokiaľ dosahujú teploty viac ako 30 stupňov, nepriaznivo to vplýva na tvorbu peľu. V teplých oblastiach mierneho pásma sa táto strukovina pestuje výlučne v slnečných polohách a až do úplneho vyvinutia rastlín sa musí chrániť plastovými zástenami alebo krytmi.

Na pôdu nie je náročná

Väčšina kultovarov dobre znáša akúkoľvek pôdu, no uprednostňuje piesočnatohlinité priepustné pôdy s Ph 6 až 7 a nízkym alebo stredným obsahom dusíka. Maslová fazuľa sa vysieva, vysádza a ošetruje rovnako ako fazuľa lablab. Zberajú sa celé mladé struky asi 12 až 16 týždňov po sejbe. Môžu sa uskladňovať približne dva týždne alebo ich môžeme zamraziť. Vlhkosť vzduchu pri uskladňovaní by mala byť až 90 percent a teplota nad 4 stupne.

fazuľa lablab Čítajte aj Skvelá zelenina čo prežije aj letné horúčavy: Kvety krásne voňajú, plody sú ozdobou záhrady a chutia výborne

Ako nám prospieva

Mladé struky a zrelé semená sa varia. Zrelé semená sa môžu sušiť alebo nakličovať v tme a konzumovať ako klíčky. Po uvarení chutí maslová fazuľa ako jedlé gaštany a môžeme ňou nahradiť aj gaštanové pyré. Maslová fazuľa je výdatná a výživná, hodnotná potravina. Je zdrojom vitamínov, najmä vitamínu C a B vitamínov, obsahuje aj veľa železa, draslíka a vápnika. Okrem toho dodá telu vlákninu, zinok, horčík a pomáha znížiť vysoký cholesterol. Účinne bojuje proti prekysleniu. Je výborná na prípravu prívarkov, polievok, slaných aj sladkých plniek i rôznych šalátov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #dusík #cholesterol #jedlé gaštany #popínavka #maslová fazuľa #limské bôby
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december