Podľa čoho vyberať kry a na čo sa zamerať pri ich vysádzaní? Kedy je lepší sólo ker a kedy zasa záhon?

Pri výbere krov do záhrady treba myslieť od začiatku na to, aby sme dosiahli vizuálny efekt, ktorý bude atraktívny po celý rok. Treba brať do úvahy tvar kra alebo krov, výšku a šírku každého z nich, jeho okrasné, prípadne aj úžitkové vlastnosti a aj zmeny vzhľadu počas sezóny. Pri výbere sa často zameriavame na farbu listov, no netreba zabúdať ani na iné okrasné hodnoty.

29.03.2023 06:00
kry Foto:
debata

Aby boli krásne po celý rok

Ak vysadíme ker s nevšedným tvarom v kombinácii s inými krami, ktoré zaujmú napríklad bobuľami, výsadba bude pôsobivá po celý rok. Preto sa pri výbere krov nerozhodujeme iba podľa kvetov. Ich prejav je síce pôsobivý, ale len krátkodobý. Rastliny treba vyberať tak, aby kvitli striedavo a aby sme v každom ročnom období mali z výsadby nejaký vizuálny zážitok. Častá chyba amatérskych pestovateľov spočíva práve v tom, že vysadia naraz rastliny, ktoré sú krásne v danom momente. Rovnako naraz však potom odkvitnú alebo zhodia listy a záhrada ostane holá.

Pomôžme im, aby sa ujali

Pri výsadbe umiestnime dlhoveké kry tak, aby do dospelosti nevyžadovali prebierku alebo drastický rez. Keď použijeme rýchlorastúce kry, prebierku urobíme hneď, keď začnú utláčať jadro výsadby. Zahustená výsadba spolu s rastlinami pokrývajúcimi pôdu pomôže udržať pôdu bez burín. Pôdu nastielame, kým sa rastliny neujmú. V zmiešanom záhone kombinujeme kry s rozmanitými bylinami ta, aby z toho mali všetky rastliny prospech. Kry poskytujú dlhodobý, často celoročný efekt, a zároveň vytvárajú pozadie pre iné rastliny. Keďže výšku a šírku takéhoto záhona určujú kry, nie je už potrebné pestovať vysoké trvalky.

arónia Čítajte aj Vypestujte si zdravý živý plot. Vyzerá krásne, jeho plody vám znížia cholesterol aj tlak, ochránia srdce a dodajú vitalitu

V skupine alebo radšej sólo?

Starať sa o zmiešané záhony s krami je často oveľa zložitejšie, než keď máme záhony iba s krami. Rôzne rastliny majú rôzne požiadavky, no napriek tomu je zmiešaná výsadba jedným z najefektívnejších spôsobov, ako zvýrazniť kvality niekoľkých skupín rastlín. Naopak, kry mimoriadne atraktívne tvarom, kvetmi, olistením alebo inými vlastnosťami vyniknú najlepšie ako solitéry. Vhodné sú kry so zaujímavou siluetou alebo nádhernými kvetmi.

Na čo pozor pri sólo výsadbe

Pri umiestnení sólo kra je dôležitý jeho dlhodobý efekt. Vo veľkej záhrade sa jeden ker takpovediac stratí, no v malej záhrade by mal farbou aj tvarom žiariť po celý rok, napríklad na jar kvetmi a v jeseni zasa sfarbením listov. Dôležité je aj umiestnenie solitérneho kra. Zvyčajne je najlepším miestom bod pri pohľade z hlavného okna domu alebo miesto, kde sa stretávajú dva priehľady. Ako pozadie pre takýto ker je najvhodnejší zelený živý plot alebo trávnik. Dobrou pomôckou, ako si predstaviť ker na danom mieste, je vyznačiť pomocou kolíkov jeho budúcu veľkosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #výsadba #rez #kry
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december