Majitelia malých moderných záhradiek by mali siahnuť po jednej skupine rastlín: Ľahko sa pestujú a na malom priestore je z nich veľký osoh

Sú vysoko hodnotené pre ich jednoduché pestovanie, hodia sa najmä do malých moderných záhradiek a vyznačujú sa rôznorodosťou. Zákrpkové ihličnany majú pestrú škálu farieb aj tvarov i rozličný habitus a olistenie. Keď ich výsadbu starostlivo pripravíme, počas celého roka budeme môcť v záhrade sledovať zaujímavé premeny týchto drevín.

29.03.2023 18:00
zákrpkové dreviny Foto:
debata

Sú malé alebo len pomaly rastú?

Pri výbere malých drevín do neveľkých záhradiek treba dávať pozor, aby sme si nezamenili zákrpkovú drevinu s takou, ktorá len pomaly rastie. Časom by nás mohla v záhradke svojou veľkosťou nemilo prekvapiť. V mladom veku sa to u ihličnanov ťažko rozoznáva, preto si treba overiť, či sú rastliny správne pomenované a poradiť sa s odborníkom.

V skupine sú atraktívne

Pokiaľ nám to priestor dovoľuje, zvolíme skupinovú výsadbu zákrpkových drevín. Takéto kompozície sú veľmi atraktívne. Farebné farebné spektrum ihličnanov využijeme s ohľadom na pomery v záhradke. Modré a striebristé farby sú najkrajšie v studenom zimnom svetle, na jar zasa vyniknú zlatožlté a zelené farby. Na strmých svahoch sú výbornou voľbou poliehavé ihličnany. Ľahko sa udržiavajú, spevnia problematické miesto a zbavia ho buriny.

kry Čítajte aj Podľa čoho vyberať kry a na čo sa zamerať pri ich vysádzaní? Kedy je lepší sólo ker a kedy zasa záhon?

Kombinujeme s citom

Zákrpkové dreviny sa dobre kombinujú s inými rastlinami podobného charakteru, napríklad s vresmi a vresovcami. Aj v skalke zabezpečia zákrpkové dreviny rámec iným rastlinám. Pri ich výbere dávame pozor, aby neboli príliš dominantné. Mnoho zákrpkových drevín vytvára vynikajúci pôdny pokryv. Niektoré sú vhodné aj na zakrytie nevzhľadných prvkov záhrady, ako sú šachty alebo betónové plochy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dreviny #Skalka #rastliny #skupinová výsadba #pôdny pokryv
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december