Pestujte ju vonku, lebo smrdí. Semená sú lahodným ochucovadlom a aj prírodným liekom

Jednoročná bylina s delenými listami a bielymi alebo svetlofialovými kvetmi má nepríjemnú vôňu. Preto by sme ju mali pestovať len vonku v záhrade alebo na terase v nádobe. No jej semená sú nielen skvelou koreninou, ale aj prírodným liečivom, ktoré pomáha pri mnohých zdravotných ťažkostiach. Preto sa koriander siaty rozhodne oplatí pestovať.

30.03.2023 06:00
koriander Foto:
debata

Na slano aj na sladko

Laločnaté dolné listy koriandra sa používajú do indických karí jedál, na prípravu čatní, omáčok a šalátov. Semená majú sladkú, korenistú chuť a používajú sa pri pečení aj do klobások. Zberáme mladé listy na použitie v čerstvom stave a súplodia s dozretými plodmi na mrazenie. Rastlina sa rozmnožuje sejbou semien v jeseni alebo skoro na jar. Rastlina dosahuje výšku do jedného metra. Vzhľadom jeho listy veľmi pripomínajú petržlen, preto sa zvykne nazývať aj čínsky petržlen.

mäta Čítajte aj Pestuje sa ľahko, rastie bez problémov. Chráni nás pred zápalmi, infekciami aj tráviacimi ťažkosťami, pomáha i pečeni a žlčníku

Ako ho využiť

Koriander je známe a chutné korenie, ktoré je príbuznou bylinou rasce, kôpru aj anízu. Používa sa pri prípave jedál z mäsa, ale aj na ochutenie zeleniny alebo pečiva. Sušené semená sa môžu používať vcelku alebo aj mleté, najlepšie čerstvo pomleté, aby bola chuť čo najlepšia. Vďaka bohatému obsahu vitamínov, minerálov, bielkovín, vlákniny a ďalších prospešných látok je koriander považovaný za všeliek medzi bylinami. Pomáha udržovať zdravie srdca a ciev, tráviaceho systému, kĺbov aj mozgu. Obsahuje antimikrobiálne látky, ktoré bojujú proti infekciám v tele, napríklad aj proti zápalu močových ciest. Koriander pôsobí aj proti nebezpečným baktériám napríklad proti obávanej salmonelle.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zápal močových ciest #korenie #koriander #čatní #korenina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december