Dajú vám bohatú úrodu, nezničíte si pri nich chrbát, hodia sa na balkóny aj do záhrad. Rastlinám sa v nich darí lepšie ako v zemi

Či už sa rozhodnete pestovať rastliny v záhrade alebo v nádobách na balkóne, v každom prípade sa oplatí využiť vyvýšené záhony. Jednoducho sa zakladajú a starostlivosť o ne je nenáročná. Vyvýšený záhon si môžete postaviť, ale oveľa jednoduchšie je kúpiť ho hotový. Náklady nie sú vysoké. V obchodoch nájdete rôzne konštrukcie, materiály a dizajn.

30.03.2023 14:00
vyvýšené záhony Foto:
debata

Čo je ich výhoda

Jednu vec majú všetky vyvýšené záhony spoločnú. „Vytvárajú teplejšiu mikroklímu a disponujú pôdou bohatou na živiny. Rastlinám sa v nich darí lepšie, rastú rýchlejšie a s pestovaním môžete začať skôr. Výška záhona zhoršuje prístup slimákom, hrabošom a iným škodcom, preto je úroda lepšie chránená. Záhradníčenie na vyvýšenom záhone je zároveň ľahšiea pohodlnejšie, pretože sa nemusíte stále zohýbať a namáhať si chrbát,“ hovorí David Irmann zo spoločnosti Bauhaus.

Akú pôdu vybrať

Do vyvýšeného záhona je potrebné zohnať kvalitnú pôdu. Výplň záhona by mala byť vytvorená z troch vrstiev, pre ktoré zužitkujete záhradný odpad. Ideálny základ je asi 30 centimetrov hrubá vrstva zmesi konárov a štiepky. Na ochranu záhona pred hrabošmi vyplníme dno pletivom s malými okami. Steny záhona je zasa dobré ochrániť fóliou pred hnilobou. Stredná vrstva by mala mať hrúbku od 5 do 25 centimetrov, vyplníme ju polovyzretým kompostom, ktorý môžeme obohatiť o konský alebo kravský hnoj. Hornú vrstvu tvorí kvalitný záhradný substrát s výškou aspoň 20 centimetrov. Záhon necháme týždeň po vytvorení zľahnúť a potom vrchnú vrstvu doplníme.

bylinková špirála Čítajte aj Šetrí miesto, vyzerá super a celú sezónu vám bude dávať chutné zásoby na varenie. No nesvedčí jej chaos

Čo sadiť prvý rok

Zemina v čerstvo založenom vyvýšenom záhone je bohatá na živiny, preto sadíme najskôr rastliny, ktoré sú na živiny náročné. Taká je napríklad kapusta, kaleráb, cuketa, pór alebo paradajky. Prvý rok sa vyhýbame pestovaniu listovej zeleniny, pretože by sa v listoch zbieralo príliš veľa dusičnanov. Podobne ako klasickému záhradnému záhonu aj vyvýšenému viac vyhovuje zmiešaná výsadba než monokultúra. Zeleninu s vyšším vzrastom, napríklad paradajky, umiestnime do stredu záhona. Po okrajoch potom vysadíme nižšie rastliny, aby mali dostatok svetla. Okraje sú vhodné aj pre cukety alebo iné rastliny, ktoré môžu visieť cez okraj záhona.

Oplatí sa plánovať

Keď na jar zasadíte rýchlo rastúce druhy zeleniny, tie po zbere úrody uvoľnia miesto neskorším odrodám. Zeleninu netreba priebežne hnojiť. Keďže zemina vo vyvýšenom záhone postupne sadá, vždy na jar ju treba doplniť záhradnou zeminou a kompostom. Po piatich až siedmich rokoch je potrebné obmeniť celý záhon. Znamená to vysypať ho, vyčistiť a potom znovu naplniť čerstvým materiálom. Po prvom roku už môžeme vysadiť rastliny s menšími nárokmi na živiny, ako sú napríklad zemiaky, koreňová zelenina, špenát alebo šaláty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #úroda #zelenina #kompost #vyvýšené záhony #zemina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december