Ako ju pestovať
Mráz ničí nadzemnú časť alojzie, ale rastlina zvyčajne tvorí výhonky zo spodnej časti. Drobné kvety alojzie pekne voňajú a môžu byť biele, ružové až bledofialové. Alojzia potrebuje slnečné miesto a vlhkú, dobre priepustnú pôdu. Listy rastú v máji, kvety sa otvárajú v lete a plody dozrievajú začiatkom jsene. Vo veľkej nádobe a dobrých podmienkach dorastá alojzia až do dvoch metrov a vyzerá nádherne. Na zimu ju v našich podmienkach musíme prenášať dovnútra. Krátkodobo síce znesie aj mráz, ale celú zimu by na záhone neprežila.
Teraz potrebuje rez
Na jeseň listy opadajú, na jar opäť vyrašia. V kvetináči alojzia nezvykne zakvitnúť. Na jar potrebuje rez, ktorý jej veľmi prospeje. Rastlina sa rozrastie a zahustí, zároveň ju môžeme pekne tvarovať do kríka alebo stromčeka. Alojziu rozmnožujeme odrezkami alebo jarným výsevom v skleníku. Na trvalé stanovište vysádzame semenáčik na ďalší rok. Listy alojzie sú skutočným pokladom. Obsahujú vonnú silicu, vďaka ktorej krásne citrónovo voňajú a majú upokojujúce účinky. Zároveň pôsobia ako digestívum, teda podporujú trávenie. Práve preto sa alojzia často využíva pri varení.
Čítajte aj Nakopne metabolizmus, potláča zápaly a alergie, posilňuje imunitný systém. Keby sme ju jedli častejšie, boli by sme zdravšíKde všade sa dá použiť
Z aromatických listov alojzie sa dá pripraviť čaj. Používame čerstvé aj sušené listy, v sušenom stave sú vhodné aj do potpourri. Alojzia je výborná aj v rôznych nápojoch, čerstvých ovocných šalátoch alebo iných jedlách, ktoré potrebujeme ochutiť a aromatizovať citrónom. Hodí sa aj k mäsu a do omáčok, používa sa na výrobu likérov. Rastlina má aj liečivé účinky. Pomáha pri prechladnutí, astme, migréne, žalúdočných ťažkostiach. Zmierňuje bolesti zubov a depresívne naladenie. Preto sa často využíva v aromaterapii. Alergici by mali k alojzii pristupovať opatrne, pretože môže vyvolať alergickú reakciu.