Citrónovejšia ako citrón: Pomáha pri prechladnutí, astme, migréne aj pri depresiách. Odpudzuje otravný hmyz, využijete ju i pri varení

V našich končinách ju pestujeme v prenosných nádobách, ktoré umiestňujeme v lete von a na zimu ich prenášame dovnútra. Alojzia citrónová by totiž našu zimu na záhone neprežila. Je to polootužilý vzpriamený opadavý ker s oválnymi, na konci zahrotenými listami. Majú prenikavú citrónovú vôňu, o ktorej mnohí hovoria, že je citrónovejšia než citrón. Práve ona dala rastline meno.

31.03.2023 06:00
alojzia citrónová Foto:
debata

Ako ju pestovať

Mráz ničí nadzemnú časť alojzie, ale rastlina zvyčajne tvorí výhonky zo spodnej časti. Drobné kvety alojzie pekne voňajú a môžu byť biele, ružové až bledofialové. Alojzia potrebuje slnečné miesto a vlhkú, dobre priepustnú pôdu. Listy rastú v máji, kvety sa otvárajú v lete a plody dozrievajú začiatkom jsene. Vo veľkej nádobe a dobrých podmienkach dorastá alojzia až do dvoch metrov a vyzerá nádherne. Na zimu ju v našich podmienkach musíme prenášať dovnútra. Krátkodobo síce znesie aj mráz, ale celú zimu by na záhone neprežila.

Teraz potrebuje rez

Na jeseň listy opadajú, na jar opäť vyrašia. V kvetináči alojzia nezvykne zakvitnúť. Na jar potrebuje rez, ktorý jej veľmi prospeje. Rastlina sa rozrastie a zahustí, zároveň ju môžeme pekne tvarovať do kríka alebo stromčeka. Alojziu rozmnožujeme odrezkami alebo jarným výsevom v skleníku. Na trvalé stanovište vysádzame semenáčik na ďalší rok. Listy alojzie sú skutočným pokladom. Obsahujú vonnú silicu, vďaka ktorej krásne citrónovo voňajú a majú upokojujúce účinky. Zároveň pôsobia ako digestívum, teda podporujú trávenie. Práve preto sa alojzia často využíva pri varení.

kayenská paprika Čítajte aj Nakopne metabolizmus, potláča zápaly a alergie, posilňuje imunitný systém. Keby sme ju jedli častejšie, boli by sme zdravší

Kde všade sa dá použiť

Z aromatických listov alojzie sa dá pripraviť čaj. Používame čerstvé aj sušené listy, v sušenom stave sú vhodné aj do potpourri. Alojzia je výborná aj v rôznych nápojoch, čerstvých ovocných šalátoch alebo iných jedlách, ktoré potrebujeme ochutiť a aromatizovať citrónom. Hodí sa aj k mäsu a do omáčok, používa sa na výrobu likérov. Rastlina má aj liečivé účinky. Pomáha pri prechladnutí, astme, migréne, žalúdočných ťažkostiach. Zmierňuje bolesti zubov a depresívne naladenie. Preto sa často využíva v aromaterapii. Alergici by mali k alojzii pristupovať opatrne, pretože môže vyvolať alergickú reakciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #prechladnutie #migréna #Astma #rez #odrezky #alojzia citrónová
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december