Pekná, užitočná, voňavá
Marinka je síce nenápadná, ale veľmi pekná rastlina. Krásne vonia, čo ju predurčuje na využitie v sušených zmesiach potpourri. No ešte užitočnejšia je vďaka svojim liečivým vlastnostiam, ktoré naši dávni predkovia veľmi dobre poznali. Marinka je známa najmä pre svoje upokojujúce účinky. Preto si ju zaraďte do jedálnička najmä vtedy, ak vás trápi nervozita, podráždenosť, nepokoj, nesapavosť alebo prežívate stresové obdobie a bojujete so súvisiacimi žalúdočnými problémami.
Čo o nej treba vedieť
Listy na sušenie zberáme na jar, tesne predtým, ako rastlina zakvitne. Marinka sa rozmnožuje delením v jeseni alebo na jar, prípadne vysievaním semien na začiatku jesene. Využíva sa ako prísada do likérov a limonád, dajú sa z nej uvariť liečivé čaje – či už zo samostatnej byliny alebo v zmesi s inými bylinkami. Marinka má okrem upokojujúcich účinkov aj pozitívne účinky na trávenie, močové ústrojenstvo, imunitu a kožu.

Všetko s mierou
Marinka rastie vo voľnej prírode predovšetkým v listnatých lesoch, v záhrade sa jej bude dariť na tienistých alebo polotienistých miestach v blízkosti stromov. Marinku zbierame pomocou nožníc a sušíme na vzdušnom mieste. Užívanie tejto rastliny sa odporúča iba krátkodobo. Je síce prospešná, no pri dlhodobom užívaní alebo nadmernom množstve je toxická. Denná dávka by nemala presiahnuť 1,5 čajovej lyžičky.