Stres, nepokoj, nervozita? Upokojí vás rastlina, ktorú vypestujete aj v tieni. Jar je vhodný čas na zber liečivých listov

Má rozkošné hviezdicovité kvietky, ktoré sa objavujú na jar a začiatkom leta. Listy zbierame ešte pred rozkvitnutím kvetov. Marinka voňavá je trvalka, ktorou zabijete dve muchy jednou ranou: je liečivá a okrem toho dokáže krásne kobercovite pokryť tienisté miesta v záhrade, aby vyzerali upravene a pekne.

31.03.2023 17:00
marinka voňavá Foto:
debata

Pekná, užitočná, voňavá

Marinka je síce nenápadná, ale veľmi pekná rastlina. Krásne vonia, čo ju predurčuje na využitie v sušených zmesiach potpourri. No ešte užitočnejšia je vďaka svojim liečivým vlastnostiam, ktoré naši dávni predkovia veľmi dobre poznali. Marinka je známa najmä pre svoje upokojujúce účinky. Preto si ju zaraďte do jedálnička najmä vtedy, ak vás trápi nervozita, podráždenosť, nepokoj, nesapavosť alebo prežívate stresové obdobie a bojujete so súvisiacimi žalúdočnými problémami.

Čo o nej treba vedieť

Listy na sušenie zberáme na jar, tesne predtým, ako rastlina zakvitne. Marinka sa rozmnožuje delením v jeseni alebo na jar, prípadne vysievaním semien na začiatku jesene. Využíva sa ako prísada do likérov a limonád, dajú sa z nej uvariť liečivé čaje – či už zo samostatnej byliny alebo v zmesi s inými bylinkami. Marinka má okrem upokojujúcich účinkov aj pozitívne účinky na trávenie, močové ústrojenstvo, imunitu a kožu.

alojzia citrónová Čítajte aj Citrónovejšia ako citrón: Pomáha pri prechladnutí, astme, migréne aj pri depresiách. Odpudzuje otravný hmyz, využijete ju i pri varení

Všetko s mierou

Marinka rastie vo voľnej prírode predovšetkým v listnatých lesoch, v záhrade sa jej bude dariť na tienistých alebo polotienistých miestach v blízkosti stromov. Marinku zbierame pomocou nožníc a sušíme na vzdušnom mieste. Užívanie tejto rastliny sa odporúča iba krátkodobo. Je síce prospešná, no pri dlhodobom užívaní alebo nadmernom množstve je toxická. Denná dávka by nemala presiahnuť 1,5 čajovej lyžičky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #imunita #trávenie #stres #rastlina #potpourri #marinka voňavá
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december