Skvelá náhrada petržlenu, chutí aj vyzerá skoro rovnako: Zlepší trávenie, upraví tlak a telu doplní vitamín C

Podobá sa na obľúbený petržlen či mrkvu, rovnako dobre aj chutí. Je obľúbeným dochucovadlom francúzskych kuchárov, v chuti sú okrem petržlenových a mrkvových tónov aj náznaky anízu. Používa sa buď samostatne alebo v kombinácii s inými bylinkami. Trebuľka voňavá sa dá pestovať aj na balkóne alebo na okne.

01.04.2023 06:00
trebuľka Foto:
debata

Bylinky po celý rok

Trebuľku vysievame skoro na jar. Pokiaľ chceme mať čerstvé zásoby tejto bylinky po celý rok, môžeme ju vysievať kedykoľvek počas vegetačného obdobia. Počas rastu trebuľku pravidelne striháme, čím podporíme jej rast. Pokiaľ ju pestujeme v byte na okne, pri správnej starostlivosti bude rásť aj cez zimu. Do kvetináča vysievame trebuľku medzi marcom a septembrom, na záhon na jar alebo začiatkom leta. Trebuľku nepresádzame.

Ako prospieva zdraviu

Zelená vňať trebuľky je nielen dochucovadlo, ale je aj liečivá. Vňať je známa ako bohatý zdroj vitamínu C, ďalších vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Priaznivo vplýva na trávenie, na krvný tlak, na kožu a pomáha pri ťažkostiach s močovými cestami. Trebuľku je lepšie pestovať ako zbierať v prírode, pretože tam si ju môžeme pomýliť s inými rastlinami, aj jedovatými.

marinka voňavá Čítajte aj Stres, nepokoj, nervozita? Upokojí vás rastlina, ktorú vypestujete aj v tieni. Jar je vhodný čas na zber liečivých listov

Čo s ňou v kuchyni

V kuchyni nájde trebuľka využitie všade tam, kde aj petržlen. Je výborná do polievok, šalátov, k zemiakom, mäsu a jedlám z vajec. Môžeme ňou dochutiť aj ryby, syrové pokrmy, primiešať ju do nátierok a dresingov. Trebuľkový čaj je výborným pomocníkom pri ochoreniach močových ciest. Rozmliaždené listy sú dobré na štípance od hmyzu. Trebuľka pomáha odvádzať z tela nadbytočnú vodu a teraz na jar dokáže povzbudiť a zahnať jarnú únavu.

Ako ju zbierať a skladovať

Za horúceho a suchého počasia trebuľka rýchlo vybieha do kvetu. Listy zberáme ešte pred kvitnutím. Môžeme ich mraziť alebo opatrne sušiť, aby nestratili svoju jemnú chuť. Trebuľku rozmnožujeme sejbou semien od jari do začiatku jesene v štvortýždenných intervaloch. Na zimné použitie ju môžeme siať skoro na jeseň do debničiek pod sklo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #bylinky #mrkva #petržlen #trebuľka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december