Chudnite zdravo! Pomôže vám rastlina, ktorá dodá potrebné živiny a ešte urýchli spaľovanie. Jedia ju aj športovci, je vhodná pre celiatikov

Jednoročná rýchlorastúca rastlina dosahuje výšku asi pol metra a šírku okolo 60 centimetrov. Najbežnejšie sa láskavec pestuje ako jedlá rastlina, známe sú aj okrasné kultivary. Láskavce sú tropické a subtropické rastliny, ktoré potrebujú teploty od 22 do 30 stupňov a vlhkosť vzduchu nad 70 percent. V miernom podnebí sa pestujú buď v skleníku alebo vonku na slnečných miestach chránených pred vetrom.

02.04.2023 06:00
láskavec Foto:
debata (1)

Vysievame, vysádzame, ošetrujeme

Láskavec vysievame na jar do riadkov na vzdialenosť asi 30 centimetrov. Rastliny vyjednotíme, keď dosiahnu výšku okolo 5 centimetrov. Až do zosilnenia chránime mladé rastlinky fóliovými krytmi alebo príklopmi. Riadky s láskavcom udržujeme bez burín a pravidelne ich zavlažujeme, každé dva až tri týždne aj prihnojíme. Pre udržanie vlhkosti pôdu nastelieme. Tvorbu úrody dosiahneme zaštipnutím rastového vrcholu, keď rastlina dosiahne výšku 20 centimetrov.

Ako ho zberáme a uskladňujeme

Láskavec zberáme asi dva mesiace po sejbe. Keď sú rastliny vysoké približne 25 centimetrov, zrežeme z mladých výhonkov asi 10 centimetrov. V nasledujúcich mesiacoch sa budú tvoriť ďalšie výhonky, ktoré môžeme zberať. Láskavec je najchutnejší čerstvý, uskladňovať sa môže asi týždeň, no vyžaduje 95-percentnú vlhkosť vzduchu a teplotu okolo nuly.

marinka voňavá Čítajte aj Stres, nepokoj, nervozita? Upokojí vás rastlina, ktorú vypestujete aj v tieni. Jar je vhodný čas na zber liečivých listov

Láskavý k nášmu zdraviu

Láskavec je plný vitamínov, minerálov, vlákniny a bielkovín, čo z neho robí rastlinu ideálnu na chudnutie bez toho, že by ste sa ukrátili o potrebné živiny. Preto ho do svojho jedálnička zaraďujú športovci a vyhovuje aj celiatikom. Láskavec obsahuje látky, ktoré nás chránia pred civilizačnými chorobami. Pomáha nášmu organizmu bojovať so zápalmi, chráni ho pred vredmi, kŕčmi, znižuje cholesterol, posilňuje imunitu a celkové zdravie a kondíciu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #chudnutie #vitamíny #cholesterol #minerály #bielkoviny #živiny #láskavec
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december