Zoznámte sa so zeleninou, ktorá vás zásobí potrebnými vitamínmi a ešte aj skrášli záhradu

U nás takmer neznáma, vo východnej Ázii obľúbená. Bazela sa zvykne nazývať aj indický alebo popínavý špenát. Je to tropická a subtropická rastlina, ktorá potrebuje teploty okolo 30 stupňov a v polotieni tvorí väčšie listy. Tie môžu byť okrúhle alebo oválne a v kuchyni sa používajú čerstvé i tepelne spracované. Plody sa nejedia.

02.04.2023 14:00
bazela Foto:
debata

Čo rastlina potrebuje

Na dosiahnutie dobrej úrody doprajme bazele priepustnú a kvalitnú úrodnú pôdu s vysokým obsahom dusíka. Semená vysievame do debničiek alebo zakoreňovačov, priesady vysoké okolo 10 centimetrov vysádzame do sponu 40 – 50 centimetrov. Rastlina potrebuje oporu, či už kolík alebo mriežku. Pôdu okolo rastliny treba odburiňovať, zavlažovať a nastielať. Počas vegetačného obdobia prihnojujeme zhruba každé tri týždne. Keď rastlina dosiahne výšku asi pol metra, odstránime rastový vrchol, aby sa pekne rozkonárila. Lepšiu tvorbu listov dosiahneme odstraňovaním kvetných výhonkov.

trebuľka Čítajte aj Skvelá náhrada petržlenu, chutí aj vyzerá skoro rovnako: Zlepší trávenie, upraví tlak a telu doplní vitamín C

Ako ju uskladňovať

Listy indického špenátu treba skonzumovať do dvoch dní po zbere, môžeme ich aj niekoľko dní uskladňovať v chladničke. Bazela má vysoký obsah vitamínov, vápnika a železa. Pomáha udržať správne fungovanie imunity, reprodukčných orgánov, zraku, nervov i krvotvorby. Podieľa sa na udržaní zdravia kože, kostí a normálneho krvného tlaku. Listy majú červenkastý nádych a v kuchyni ich spracúvame ako listy klasického špenátu. Môžeme ich pridať do čerstvých šalátov, dusiť či zapekať. Rastlina vyzerá pekne a poslúži nám aj ako dekoratívny prvok v záhrade.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dusík #listy #rastlina #bazela #indický špenát #rastový vrchol
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december