Geniálny spôsob sušenia, na ktorý však zabúdame: Nestojí veľa, má nulovú spotrebu a ešte aj šetrí miesto

V zbalenom stave sa mimoriadne skladne vojdú aj do zásuvky alebo na policu, zaberú minimum miesta v kufri auta. Po rozložení sa dokážu vo variantoch s veľkým počtom etáží postarať aj o kompletnú úrodu bylinkového záhona. Skladacie závesné siete na sušenie však môžete využiť aj na dehydratáciu iných organických komodít.

03.04.2023 14:00
závesné siete Foto:
debata

Bonusom je ľahké čistenie

Jedno zo základných rozčlenení skladacích závesných sietí na sušenie spočíva v materiálovom vyhotovení z látky alebo plastu (konštrukcia je zväčša kovová). Pri plánovaných nasadeniach vonku treba dbať na odolnosť pred slnečným žiarením. Bonusom je možnosť čistenia sieťoviny praním. Ďalšie rozdelenie je podľa pôdorysu: kruhového, štvorcového či obdĺžnikového. Dôležitý je aj počet poschodí od dvoch po osem, respektíve ich plocha. Pri kruhovom tvare rátajte s priemerom okolo pol metra, pričom spomenutých osem poschodí vertikálne zaberie asi poldruha metra.

V interiéri aj bez bočného krytia

Vybrať si môžete aj spôsob upevnenia, a to na kovový háčik alebo suchý zips. Prvý redukuje flexibilitu, druhý zase znamená menšiu stabilitu. Práve zips je významným prvkom skladacích závesných sietí určených na použitie v exteriéri. Zabezpečuje ochranu obsahu pred hrubými nečistotami a hmyzom. V interiéri bez takýchto hrozieb a nadmernej cirkulácie vzduchu (čím rozumejte aj prievan) postačujú verzie otvorené zboku.

zelenina v nádobe Čítajte aj Balkón, terasa: Ako pestovať zeleninu na malej ploche? Ktoré druhy áno a ktorým sa vyhnúť

Prevádzka je lacná

Z ekologického a ekonomického hľadiska je zásadnou prednosťou skladacích závesných sietí na sušenie nulová spotreba energie. Z porovnania vstupných nákladov s profesionálnymi elektrickými sušičkami potravín tiež vychádzajú jasne víťazne: stoja niekoľko desiatok eur namiesto stovák. V prevádzkovom zmysle poskytujú obrovskú flexibilitu: dajú sa inštalovať v kuchyni, komore, neďaleko krbu, ale aj vonku mimo dosahu zrážok, čiže napríklad na krytej terase alebo lodžii. Manipulácia s nimi je používateľsky úplne nenáročná, prispieva k tomu hmotnosť do jedného kilogramu. Zbalené majú na výšku len 2 – 3 centimetre.

Chce to trochu trpezlivosti

Skladacie závesné siete síce majú aj nevýhody, tie sú však oproti prínosom naozaj zanedbateľné. Azda najväčším limitom je závislosť od poveternostných podmienok pri sušení byliniek či inej hmoty v exteriéri. Hlavným faktorom je žiaduca teplota, rizikovým natiahnutie vlhkosti v noci či pri sychravom počasí, čo môže spomaliť a v horšom prípade pokaziť celý proces. Samozrejme, ten aj pri optimálnych podmienkach trvá citeľne dlhšie ako v sušičke potravín. Zatiaľ čo v skladacích závesných sieťach spoľahlivo vysušíte všetky bylinky, v súvislosti s ovocím a zeleninou je to zložitejšie. Mierna skepsa sa dokonca týka aj interiéru obďaleč umelých zdrojov tepla. Chrumkavé banánové lupienky sotva získate touto prirodzenou metódou. Ešte háklivejšie je to s mäsom vrátane rybaciny, hoci tisícročia skúseností potvrdzujú, že to ide. Naopak, bez obáv sa aj na amatérskej báze môžete pustiť do sušenia kvetov či húb.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #bylinky #ovocie a zelenina #spotreba energie #závesné siete
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december