Hnojivo čo môže aj škodiť: Povzbudí opadavé živé ploty, letničky aj ruže, ale na zeleninu ho používajte uvážlivo

Správne použitý konský hnoj je hodnotným organickým zdrojom výživy rastlín a skvalitňuje pôdu. Pri nevhodnom aplikovaní alebo v súvislosti s niektorými typmi vegetácie však príliš neosoží, ba dokonca skôr narobí škodu. Konský hnoj treba v záhrade porozhadzovať uvážlivo, aby sa zamýšľaný priaznivý efekt nebodaj nezmenil na brzdu alebo dokonca riziko.

04.04.2023 06:00
konský hnoj Foto:
debata (1)

Čo najmenej slamy alebo pilín

V porovnaní s mnohými inými ekologickými substanciami obsahuje konský hnoj málo vody a pozoruhodne veľa vlákniny, ktorú jeho pôvodcovia nevedia dobre stráviť. Práve touto zložkou sa ich tuhé výlučky starajú o zvyšovanie humóznych vlastností pôdy. V odležanej podobe a bez rôznych relativizujúcich externých vplyvov v sebe skrýva vyváženú kombináciu živín – najmä dusíka, draslíka a fosfátov. Podiel však kolíše podľa zastúpenia močoviny, respektíve jedálnička koňa, ale aj podstielky v ustajňovacom boxe. Optimálny je čistý pozostatok s minimom slamy či pilín.

Ocenia ho hladné rastliny

Veľmi dôležité je rozlišovanie medzi čerstvým konským hnojom a odležaným. Ešte teplé výkaly, čo berte obrazne, ocenia najmä rastliny s vysokými nárokmi na živiny počnúc takouto zeleninou cez opadavé živé ploty a letničky až po ruže. Menej sa zlučujú s bylinkami, trvalkami, trávnikmi, ovocnými drevinami a práve vzchádzajúcim výsevom či novou výsadbou. Vzhľadom na potenciálny výskyt parazitov sa konský hnoj všeobecne, teda vrátane vyzretého, neodporúča ani na plodiny s konzumnou časťou pod zemou – mrkvu, reďkovku, zemiaky.

bazela Čítajte aj Zoznámte sa so zeleninou, ktorá vás zásobí potrebnými vitamínmi a ešte aj skrášli záhradu

Bez antibiotík, ovsa a herbicídov

Dajte si záležať na overenom pôvode konského hnoja a okolnostiach jeho vzniku. Viac než diskutabilné sú výlučky zvierat, ktoré podstúpili liečbu antibiotikami. Spomaľuje to proces rozkladu a znehodnocuje pôdu, rastliny aj úrodu. Pri kŕmení ovsom zase môže obilnina prejsť tráviacim traktom bez narušenia jej klíčivosti a následne kontaminovať záhon. Rovnako háklivý pre záhradu a jej výnosy je konský hnoj od jedincov spásajúcich trávu ošetrenú herbicídmi neškodnými pre hospodárske zvieratá. Úrodu z pozemku obohateného konským hnojom by mali požívať iba osoby s naočkovanou imunitou proti tetanu, a to pre hrozbu prítomnosti baktérie Clostridium tetani.

trebuľka Čítajte aj Skvelá náhrada petržlenu, chutí aj vyzerá skoro rovnako: Zlepší trávenie, upraví tlak a telu doplní vitamín C

Čím starší, tým výdatnejší

Prednosti konského hnoja sa rozvíjajú jeho odležaním. Zaujímavou metódou je prisypanie do kompostoviska asi na jeden rok. Vyzreje a v takejto podobe bude kompatibilnejší s vegetáciou, pre ktorú by samostatne znamenal priveľkú záťaž. V princípe platí úmera, že ako dlho konský hnoj skladujete, na takú dobu potom zvládne dostatočne zásobovať pôdu bez potreby jej prídavného obohacovania. Čerstvé exkrementy primiešajte na jeseň, aby počas zimy aspoň trochu pokročil ich rozklad. Nevýhodou tohto postupu je, že časť živín odplavia zrážky. Na jar radšej používajte len suchý konský hnoj. Do pôdy ho zapracujte plytko a zaťažte tenkou vrstvou zdravého vysušeného lístia alebo mulču. Pri drevinách pokryte celú plochu nad koreňovým systémom, ale maximálne do výšky jedného centimetra a bez priameho kontaktu hmoty s podzemkami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #slama #hnojivo #piliny #konský hnoj
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december