Dá sa jesť surová i varená
Kvaka je dvojročná rastlina z čeľade kapustovitých, pestuje sa však ako jednoročná plodina. Dorastá do výšky asi 25 centimetrov a šírky 38 centimetrov. Dužina buliev býva väčšinou žltá, ale môže byť aj biela. Zvonku je kvaka špinavožltá až fialová. Buľvy nemajú pravidelný tvar. Dosahujú dĺžku okolo 10 centimetrov, majú sladkú chuť a konzumujú sa surové aj tepelne upravené. Kvake sa najlepšie darí v ľahkých úrodných pôdach s nízkou hladinou dusíka.
Pestovanie je jednoduché
Kvaku vysievame na jar priamo do voľnej pôdy do hĺbky 2 centimetre. Riadky majú byť vzdialené 38 centimetrov. Kvaka sa jednotí postupne a až na vzdialenosť 28 centimetrov. Môžeme aj predpestovať priesady zo semena a vysadiť ich na záhon. Na dozretie potrebuje kvaka 26 týždňov. Kvaku treba pravidelne odburiňovať a v suchom počasí polievať. Dozrieva na jeseň a keďže je veľmi odolná, môžeme ju nechať v pôde až do konca roka. Potom ju však treba vybrať, aby nezdrevnatela. Uskladňovať sa dá až štyri mesiace.

Zdraviu veľmi prospešná
Kvaka je bohatou zásobárňou vitamínov, minerálov a ďalších prospešných látok. Jedna stogramová porcia kvaky pokryje takmer celú dennú potrebnú dávku vitamínu C. Vďaka svojmu zloženiu pôsobí kvaka priaznivo na našu imunitu, srdce, cievy, kĺby, trávenie a ešte aj pomáha pri chudnutí. Je výbornou prevenciou rakoviny a pozitívne vplýva na celé telo. Je výbornou náhradou zemiakov, čo je dôležitá informácia najmä pre diabetikov. Kvaka je výživná a neobsahuje prázdne kalórie. Všetky pozitívne vlastnosti majú iba čerstvé, pevné a zdravé plody.