Keď bol hlad, nakŕmila. V chorobe zas pomáhala postaviť sa na nohy. Obyčajná lacná zelenina, ktorá zasýti aj prospieva zdraviu

Kedysi sa v našich záhradách pestovala celkom bežne, neskôr ju vytlačili iné druhy. Na našu vlastnú škodu. Kvaka je totiž veľmi zdravá zelenina, ktorá v nenápadnej buľve ponúka celú škálu vitamínov, minerálov a ďalších látok prospešných pre zachovanie nášho zdravia. Stačí porcia denne a dáte telu dostatok vitamínu C aj iných potrebných látok .

05.04.2023 06:00
kvaka Foto:
debata (6)

Dá sa jesť surová i varená

Kvaka je dvojročná rastlina z čeľade kapustovitých, pestuje sa však ako jednoročná plodina. Dorastá do výšky asi 25 centimetrov a šírky 38 centimetrov. Dužina buliev býva väčšinou žltá, ale môže byť aj biela. Zvonku je kvaka špinavožltá až fialová. Buľvy nemajú pravidelný tvar. Dosahujú dĺžku okolo 10 centimetrov, majú sladkú chuť a konzumujú sa surové aj tepelne upravené. Kvake sa najlepšie darí v ľahkých úrodných pôdach s nízkou hladinou dusíka.

Pestovanie je jednoduché

Kvaku vysievame na jar priamo do voľnej pôdy do hĺbky 2 centimetre. Riadky majú byť vzdialené 38 centimetrov. Kvaka sa jednotí postupne a až na vzdialenosť 28 centimetrov. Môžeme aj predpestovať priesady zo semena a vysadiť ich na záhon. Na dozretie potrebuje kvaka 26 týždňov. Kvaku treba pravidelne odburiňovať a v suchom počasí polievať. Dozrieva na jeseň a keďže je veľmi odolná, môžeme ju nechať v pôde až do konca roka. Potom ju však treba vybrať, aby nezdrevnatela. Uskladňovať sa dá až štyri mesiace.

bazela Čítajte aj Zoznámte sa so zeleninou, ktorá vás zásobí potrebnými vitamínmi a ešte aj skrášli záhradu

Zdraviu veľmi prospešná

Kvaka je bohatou zásobárňou vitamínov, minerálov a ďalších prospešných látok. Jedna stogramová porcia kvaky pokryje takmer celú dennú potrebnú dávku vitamínu C. Vďaka svojmu zloženiu pôsobí kvaka priaznivo na našu imunitu, srdce, cievy, kĺby, trávenie a ešte aj pomáha pri chudnutí. Je výbornou prevenciou rakoviny a pozitívne vplýva na celé telo. Je výbornou náhradou zemiakov, čo je dôležitá informácia najmä pre diabetikov. Kvaka je výživná a neobsahuje prázdne kalórie. Všetky pozitívne vlastnosti majú iba čerstvé, pevné a zdravé plody.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #kvaka #plodina #buľva
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december