Čo uhorky potrebujú
Uhorka je teplomilná zelenina, ktorá rastie najlepšie pri teplotách okolo 18 až 30 stupňov. Rastliny neznášajú nižšie teploty a mráz. Pestovať sa dajú v chránených polohách v úrodnej priepustnej a dobre vyživenej pôde. Korene nesmú vyschnúť, veľmi kyslé pôdy treba vápniť. Uhorky potrebujú nízku hladinu dusíka. Záhonové uhorky nakladačky sa nikdy nepestujú v jednom skleníku so výlučne samičími kultivarmi, pretože by sa mohli krížiť. Uhorky sa ťažko presádzajú, preto vysievame poľné kultivary priamo na trvalé stanovište v období, keď už pominuli jarné mrazy.
Ako sa o ne treba starať
Popínavé typy vedieme po pletive, sieti alebo tyčiach. Po objavení piateho alebo šiesteho listu vyštipneme rastový vrchol, aby sa rastlina lepšie rozkonárila. Počas tvorby plodov rastliny prihnojujeme každé dva týždne hnojivom s vysokým obsahom draslíka. Dôležité je pravidelné zavlažovanie. Skleníkové uhorky sa pestujú rovnako ako poľné. Šalátové uhorky zberáme pravidelne asi od 12. týždňa po sejbe vždy, keď dosiahnu dĺžku okolo 15 až 20 centimetrov. Nakladačky zberáme pri veľkosti asi 7 centimetrov.

Plody plné zdravia
Uhorky si kladieme na tanier bežne a ani si pritom neuvedomujeme, aké sú zdravé. Sú plné antioxidantov, ktoré znižujú riziko chronických ochorení. Vysoký obsah vody sa stará o hydratáciu, či už zvnútra alebo zvonka – ženy dobre poznajú zázračné účinky uhorkovej pleťovej masky. V lete je čerstvá uhorka výborným osviežením, ktoré zaženie smäd a ochladí organizmus. Zároveň sa vďaka vysokému obsahu vody a vlákniny uhorky významne podieľajú na fungovaní čriev. Draslík v uhorkách zasa prospieva srdcu a ďalšie látky slúžia ako silný štít proti rakovine.