Mocný štít proti rakovine, takmer žiadne kalórie a plná užitočných látok: Zelenina čo chráni srdce, črevá aj kožu

Dorastá do výšky 1 až 3 metre, môžeme však pestovať aj nižšie kríčkové kultivary. Plody sa konzumujú surové, ale veľmi obľúbené sú aj nakladané. Áno, reč je o uhorkách. Šalátové uhorky a uhorky nakladačky sú dve formy uhorky siatej. Poľné šalátovky majú charakteristickú drsnú, pichľavú šupu a sú dlhé okolo 15 centimetrov. Nakladačky sú krátke, zberajú sa mladé a ako už ich názov naznačuje, používajú sa najmä na nakladanie.

05.04.2023 14:00
uhorky Foto:
debata

Čo uhorky potrebujú

Uhorka je teplomilná zelenina, ktorá rastie najlepšie pri teplotách okolo 18 až 30 stupňov. Rastliny neznášajú nižšie teploty a mráz. Pestovať sa dajú v chránených polohách v úrodnej priepustnej a dobre vyživenej pôde. Korene nesmú vyschnúť, veľmi kyslé pôdy treba vápniť. Uhorky potrebujú nízku hladinu dusíka. Záhonové uhorky nakladačky sa nikdy nepestujú v jednom skleníku so výlučne samičími kultivarmi, pretože by sa mohli krížiť. Uhorky sa ťažko presádzajú, preto vysievame poľné kultivary priamo na trvalé stanovište v období, keď už pominuli jarné mrazy.

Ako sa o ne treba starať

Popínavé typy vedieme po pletive, sieti alebo tyčiach. Po objavení piateho alebo šiesteho listu vyštipneme rastový vrchol, aby sa rastlina lepšie rozkonárila. Počas tvorby plodov rastliny prihnojujeme každé dva týždne hnojivom s vysokým obsahom draslíka. Dôležité je pravidelné zavlažovanie. Skleníkové uhorky sa pestujú rovnako ako poľné. Šalátové uhorky zberáme pravidelne asi od 12. týždňa po sejbe vždy, keď dosiahnu dĺžku okolo 15 až 20 centimetrov. Nakladačky zberáme pri veľkosti asi 7 centimetrov.

bazela Čítajte aj Zoznámte sa so zeleninou, ktorá vás zásobí potrebnými vitamínmi a ešte aj skrášli záhradu

Plody plné zdravia

Uhorky si kladieme na tanier bežne a ani si pritom neuvedomujeme, aké sú zdravé. Sú plné antioxidantov, ktoré znižujú riziko chronických ochorení. Vysoký obsah vody sa stará o hydratáciu, či už zvnútra alebo zvonka – ženy dobre poznajú zázračné účinky uhorkovej pleťovej masky. V lete je čerstvá uhorka výborným osviežením, ktoré zaženie smäd a ochladí organizmus. Zároveň sa vďaka vysokému obsahu vody a vlákniny uhorky významne podieľajú na fungovaní čriev. Draslík v uhorkách zasa prospieva srdcu a ďalšie látky slúžia ako silný štít proti rakovine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #rakovina #zelenina #srdce #hydratácia #uhorky #nakladačky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december