Nenarobiť sa a pritom pestovať: Ktoré rastliny sú vhodné ako zelený plot, keď potrebujeme šetriť miesto a nemáme čas sa starať

V súčasnosti sú časté ponuky bývania v dvojdomoch alebo dokonca trojdomoch. Takýmto bývaním získate ten neoceniteľný pocit súkromia v rodinnom dome, zároveň však musíte oveľa efektívnejšie vyriešiť ohraničenie svojho pozemku. Záhradky v skupinovej výstavbe nebývajú veľké a niekedy treba šetriť každý centimeter. Otízka teda je, ako si vytvoriť maximálne súkromie pri minimálnych nárokoch na priestor?

06.04.2023 15:00
živý plot Foto:
debata

Samovoľne rastú na úzko len stĺpovité druhy ihličnanov. Z nich sú relatívne úzke tisy (Taxus x media ‘Hicksii’, alebo Taxus baccata ‚Fastigiata Aurea‘). Vystúpavý rast majú aj veľké okrasné trávy. „Akýkoľvek iný druh už musíte v úzkom tvare udržiavať rezom. Čo je zároveň dobrá správa, pretože to otvára oveľa širšie možnosti. Použiť môžete druhy, ktoré sú u nás doma – buk, alebo hrab, ale aj exotickejšie – ako je vavrínovec. Všetky dokážete hravo držať v tvare a výške, aká vám vyhovuje,“ radí záhradný architekt Martin Čurda z relácie TV Joj Nová záhrada.

závesné siete Čítajte aj Geniálny spôsob sušenia, na ktorý však zabúdame: Nestojí veľa, má nulovú spotrebu a ešte aj šetrí miesto

Vyberáme podľa tvaru, nie podľa rýchlosti rastu

Myslite len na dve veci – živý plot by mal mať v priereze mierne kónický tvar, ktorý sa zužuje od základne smerom nahor. Nepoužívajte druhy, ktoré rýchlo rastú. Vytvoria vám síce zelenú bariéru rýchlo, ale potom bude veľmi náročné udržiavať ich rezom v patričných medziach. Mám na mysli vtáčí zob, ale aj niektoré druhy cyprusovcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ihličnany #TIS #živý plot #okrasné trávy #vavrínovec
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december