Listy chutia ako uhorka a fungujú ako prírodné antidepresívum. Pomáhajú aj pri prechladnutí, zápale pľúc a zbavia telo zadržiavanej vody

Vzpriamene rastúca jednoročná rastlina s chĺpkatými listami a intenzívne modrými kvetmi rastie v teplejších oblastiach. Nájdeme ju na poliach, ale borák môžeme aj pestovať. Potrebuje slnečné miesto a ľahkú, priepustnú pôdu. Semená vysievame na jar, vo výseve môžeme pokračovať do začiatku jesene. V ďalších rokoch sa borák rozmnožuje samovýsevom.

07.04.2023 14:00
borák lekársky Foto:
debata

Liečivá je celá rastlina

Ako už názov rastliny napovedá, borák lekársky je liečivka. Užitočné sú listy, kvety aj semená rastliny, a to nielen pre obsah účinných látok, ale aj pre chuť. Listy s príchuťou uhorky a kvety sa pridávajú do osviežujúcich miešaných nápojov a šalátov. Rovnako môžeme použiť aj stonky. Kandizované kvety sa používajú na zdobenie zákuskov. Na použitie v čerstvom stave zberáme mladé listy. Kvety zberáme bez kalichov, v lete a používame ich čerstvé, zamrazené v kockách ľadu alebo ich kandizujeme.

archangelika lekárska Čítajte aj Markíza anjelov je aj medzi rastlinami, voňavá a liečivá. Upokojuje, pomáha liečiť rany, podporuje trávenie a tíši bolesť

Ako nám pomáha

Listy a kvety rastliny zberáme počas celého vegetačného obdobia, vňať na začiatku kvitnutia. Listy slúžia na upokojenie v obdobiach nervového vypätia, na zlepšenie nálady a ako prírodné antidepresívum. Borák pomáha aj pri liečbe ochorení dýchacích ciest, napríklad pri prechladnutí alebo zápale pľúc. Odvodňuje telo, znižuje horúčku a zmierňuje bolesti kĺbov. Semená zmierňujú bolesti pri menštruácii, tíšia reumatické bolesti a zvonka zlepšujú stav ekzematickej pokožky. Zároveň pomáhajú liečiť rany i popáleniny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december