Dá sa variť, strúhať do šalátov alebo použiť ako korenina. Posilňuje imunitu, nervy, podporuje trávenie a pri prechladnutí funguje ako dezinfekcia

Dvojročná rastlina dorastajúca do výšky asi 30 centimetrov je každému dobre známa z polievok alebo šalátov. Buľvový zeler potrebuje vyživenú pôdu s nízkou hladinou dusíka. Na vytvorenie buliev je potrebné šesťmesačné vegetačné obdobie. Semená sa vysievajú začiatkom jari, klíčenie býva nerovnomerné. Priesady treba pred vysádzaním otužovať. Pri vysádzaní nesmie byť koreňová hlava pod zemou.

08.04.2023 06:00
zeler, zeler buľvový Foto:
Zeler ako jediná koreňová zelenina znáša priame hnojenie maštaľným hnojom.
debata

Po vysadení treba buľvový zeler nastielať a dobre zavlažovať. Rastliny aj prihnojujeme. Koncom leta odstraňujeme vonkajšie zhrubnuté listy, aby sa uvoľnila koreňová hlava, čo podporuje vývoj buľvy. Na ochranu pred mrazmi sa okolo koreňových hláv voľne nahrnie vrstva slamy vysoká asi 10 až 15 centimetrov. Buľvový zeler býva zvyčajne zdravý. Zberové obdobie trvá od konca leta do nasledujúcej jari. Buľvy sú zrelé vtedy, keď majú priemer 7 až 13 centimetrov.

Ako ho uskladňovať

Ak sa rastliny nechajú v zemi, buľvy dlhšie vydržia a majú najlepšiu chuť. V oblastiach s veľmi tuhými zimami sa zeler musí vybrať zo zeme začiatkom zimy, aby sa buľvy nepoškodili. Vonkajšie listy sa odstránia, nechá sa iba srdiečko. Buľvový zeler uskladňujeme v debničkách s vlhkou zemou na chladnom bezmrazovom mieste. Môžeme ho skladovať v chladničke zabalený v papierovom alebo plastovom sáčku. Buľvový zeler je výborný v polievkach aj v spomínaných šalátoch, no dá sa aj vyprážať alebo podávať vo forme pyré ako príloha.

uhorky Čítajte aj Mocný štít proti rakovine, takmer žiadne kalórie a plná užitočných látok: Zelenina čo chráni srdce, črevá aj kožu

Pre zdravie je to hotový poklad

Buľvový zeler má mnoho priaznivých účinkov na naše zdravie. Jeho nezameniteľná štipľavá chuť naznačuje, že táto zelenina pôsobí antibakteriálne. Dezinfikuje ústnu dutinu, čo prináša úľavu pri ochoreniach dýchacích ciest, a zároveň posilňuje imunitu. Ďalej tiež upravuje trávenie, podporuje činnosť mozgu a nervov, priaznivo vplýva na zdravie kostí, kĺbov a obličiek. Buľvový zeler je výborným pomocníkom aj pri redukčných diétach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #imunita #zelenina #trávenie #polievky #buľvový zeler
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december