Dusí burinu, chráni výsadbu, zvyšuje teplotu pôdy a dokáže ešte oveľa viac. No iba vtedy, keď ju správne vyberieme

Spoločným menovateľom rôznych záhradných fólií je materiálové vyhotovenie bez negatívneho dopadu na životné prostredie. Pomerne vysoké vstupné náklady vyvažuje životnosť okolo troch rokov.

09.04.2023 06:00
záhradná fólia Foto:
debata

Zabraňujú erózii pôdy, regulujú vlahu, zvyšujú teplotu substrátu, dusia burinu, podporujú vzchádzanie úžitkovej vegetácie, držia od nej na dištanc živočíšnych škodcov, chránia výsadbu pred neblahými poveternostnými vplyvmi, slúžia ako zimná izolácia. Samozrejme, jednotlivé záhradné rúna poskytujú vždy len niektoré z týchto benefitov.

Zimné obaly si môžete naporciovať

Na zimnú ochranu rastlín pred mrazom, aj takzvaným suchým, sú predurčené čiastočne transparentné, priedušné a vlhkosť prepúšťajúce obaly s rôznymi veľkosťami a dokonca aj príležitostnými potlačami vrátane vianočných. Stačí „fusak“ zhora navliecť okolo jednotlivých kusov flóry v záhone alebo nádobe a dolu pevne uchytiť konopným či jutovým motúzom. Alternatívou sú rolky netkanej textílie, ktoré si môžete narezať podľa potrieb. Štvorcový meter „flísu“, čiže syntetického úpletu z polyesterových vlákien, orientačne vyjde na jedno euro.

Leucothoe walteri Čítajte aj Aký vysoký, taký široký: Ker čo dusí burinu a zažiari aj v tienistých kútoch záhrady alebo pod stromami

Perforácia musí zodpovedať sponu

Záhradné rúna primárne určené na potláčanie buriny sa inštalujú počas procesu výsadby. Zvyčajne sú čierne či inak tmavé, čo súvisí s mierou priepustnosti svetla. Najprv treba zo záhona odstrániť približne dva centimetre povrchu, vyzbierať rastlinné zvyšky a kamene a vyrovnať terén. Po rozprestretí narobte do fólie štrbiny v tvare X alebo kruhu tak, aby následne čo najtesnejšie obopla priesadu. Na trhu sú aj perforované rúna, s ktorými sa pracuje ľahšie a výsledok pôsobí estetickejšie. Myslite však na to, že musíte dodržať spon: vzájomné vzdialenosti rastlín v súlade s agrotechnickými odporúčaniami. Na záver vysypte na rúno mulč z kôry, ktorý posilňuje efekt dusenia buriny.

Urýchľujú dozrievanie

Biele rastové rúno na jar chráni mladú vegetáciu pred náhlymi mrazíkmi aj škodcami. Púšťa k nej vzduch, ale eliminuje silný vietor a navodzuje teplotne príjemnejšiu mikroklímu, čím urýchľuje dozrievanie o týždeň-dva a zvyšuje aj kvalitu úrody. Ďalšou dôležitou funkciou je, že nevytvára bariéru pre vlahu, ale pri distribúcii vlhkosti eliminuje nežiaduce výkyvy. Zoberte na vedomie, že svetelná priepustnosť postupne klesá. Preto je rozumné najprv pod rúno vysadiť vegetáciu s vyššou náročnosťou v tomto smere, napríklad rajčiny či papriku, v druhom roku mrkvu alebo uhorky a napokon šalát so špenátom.

konský hnoj Čítajte aj Hnojivo čo môže aj škodiť: Povzbudí opadavé živé ploty, letničky aj ruže, ale na zeleninu ho používajte uvážlivo

Špecifické typy fólií

Pásy fólií na záhonoch by sa mali prekrývať aspoň o 10 centimetrov. Nehýbte s nimi vo veternom a sychravom počasí. Rastové rúno môžete aj podoprieť kolíkmi, aby spočívalo na nich, nie na samotnej vegetácii. Na prichytenie okrajov použite stredne veľké zaťažujúce kamene alebo kovové zatĺkacie skoby v tvare obráteného U. Špecifické typy geotextílií a fólií sa nasadzujú na spevňovanie príjazdových ciest, záhradných chodníčkov a svahov, zabraňovanie vytváraniu zón so stojacou vodou, ale aj zriaďovanie okrasných jazierok, uchovávanie súkromia a zadovažovanie tieňa clonením či ochranu ovocných drevín pred náletmi vtáctva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #burina #záhradné fólie #geotextílie #erózia pôdy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december