Podľa názvu obyčajná, podľa účinkov na zdravie priam zázračná: Udržiava zdravé srdce a krvný tlak, chráni pred rakovinou, zlepšuje trávenie aj náladu

Rastie najčastejšie v popínavej alebo kríčkovej forme, struky dosahujú dĺžku 7 až 20 centimetrov. Nezrelé struky označujeme ako zelenú fazuľku, zrelé struky nám poskytujú bôby obličkovitého tvaru, ktoré majú v kuchyni široké využitie. Reč je o fazuli obyčajnej, ktorú pozná každý. V našom jedálničku by mala mať stabilné miesto, pretože je veľmi zdravá.

09.04.2023 14:00
fazuľa obyčajná Foto:
debata

Rastlina potrebuje teplo

Fazuľa obyčajná potrebuje na vyklíčenie teplotu aspoň 12 stupňov. Optimálna teplota na rast sa pohybuje v intervale 16 až 30 stupňov. Fazuľa rastie najlepšie v bohatých a ľahkých pôdach. Dobrá priepustnosť pôdy je prevenciou proti hnilobe koreňov. Fazuľa obyčajná vyžaduje nízku hladinu dusíka v pôde. Semená môžeme pred sejbou naklíčiť, vysievame ich do hĺbky asi 4 centimetre. Pôdu môžeme pred sejbou ohriať príklopmi alebo fóliovými tunelmi.

Ako sa o ňu starať

Popínavé typy pestujeme na vedení alebo tyči. Pôda sa nastiela, rastliny nesmú zaschnúť. V chladnom podnebí pestujeme fazuľu vo fóliovníkoch alebo pod príklopmi až do zberu. Zberáme 7 až 13 týždňov po sejbe. Struky zberáme pravidelne. Môžeme ich použiť na priamu konzumáciu, mraziť, sušiť aj konzervovať. Nikdy nekonzumujeme surové struky, pretože semená obsahujú jedovaté lektíny, ktoré sa varením rozložia. Vylúskanú fazuľu uskladňujeme vo vzduchotesne uzavretých pohároch.

uhorky Čítajte aj Mocný štít proti rakovine, takmer žiadne kalórie a plná užitočných látok: Zelenina čo chráni srdce, črevá aj kožu

Prospieva celému telu

Nenechajme sa pomýliť bežným výskytom fazule. Pre zdravie je to skutočný poklad, preto by sme si ju mali klásť na tanier čo najčastejšie. Fazuľa prospieva srdcu, pomáha udržiavať krvný tlak v norme. Fazuľa nás vďaka nízkemu glykemickému indexu zasýti na dlhý čas, vlákninou nám zasa udrží vo forme trávenie. Výborne dopĺňa železo, chráni pred rakovinou, prospieva aj očiam, koži, kĺbom a šľachám. Ženám zmierňuje príznaky hormonálnej nerovnováhy a pravidelne by ju mali jesť ľudia, ktorí majú sklony k melanchólii alebo depresii, pretože fazuľa zlepšuje náladu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dusík #struky #fazuľa obyčajná #lektíny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december