Najskôr ho treba zmenšiť
Dá sa bez problémov kúpiť v supermarkete, no pokiaľ chcete novú pestovateľskú skúsenosť, mango si môžete aj dopestovať. Mangovník je vždyzelený strom, ktorý dosahuje výšku až 30 metrov, čo určite nie je rozmer vhodný do záhrady. No pri pestovaní na slabo rastúcom podpníku sa dá výška obmedziť na 7 až 10 metrov. Takto je mangovník vhodný už aj do menších záhrad. V závislosti od kultivaru sú plody dlhé 5 až 30 centimetrov a môžu vážiť od sto gramov až do dvoch kilogramov. Semeno (kôstka) môže tvroiť až štvrtinu plodu.
Čo rastlina potrebuje
Predovšetkým teplo, slnko a ochranu pred vetrom. Pôda nie je podstatná, mangovník porastie v piesočnatohlinitej aj ílovitej pôde, hlavne aby bola dobre odvodnená. Ak nemožno použiť podpník, používajú sa polyembryonálne semenáče z vybraných materských rastlín. Opeľovanie je úspešné iba v suchom počasí. Na prihnojovanie sa používa kombinované hnojivo so stredným obsahom draslíka a vysokým obsahom dusíka. Po štyroch rokoch pestovania sa dávka zdvojnásobí. Pre vývoj koreňov je dôležitá vlhkosť a potláčanie buriny.
Čítajte aj Mocný štít proti rakovine, takmer žiadne kalórie a plná užitočných látok: Zelenina čo chráni srdce, črevá aj kožuRodivosť nie je zaručená
Mangovník nie je vhodný na pestovanie v skleníku, a to pre svoju veľkosť. Na slabo rastúcom podpníku sa dá pestovať aj vo veľkej nádobe. Rodivosť nie je zaručená ani v nádobe, ani na záhone. Závisí od úspešnosti opelenia. Peľ prenáša hmyz, niektoré kultivary sú samoopelivé. V prvých rokoch sa rezom odstraňujú prehustené alebo intenzívne rastúce výhonky. Mangovník sa môže rozmnožovať semenom alebo odrezkami, ale úspešnosť odrezkového množenia je malá. Vhodné je ešte štepenie a T-očkovanie.
Prečo je ovocím bohov
Mango patrí k výživovo najhodnotnejším druhom ovocia na svete. Je plné vitamínov, minerálov, chutí výborne a pomáha nielen zvnútra, ale aj zvonka. V oblastiach jeho pôvodu si ho cenia ako zdroj všetkých potrebných živín. Mango má vysoký obsah vitamínu C, ale aj iných vitamínov. Priaznivo pôsobí na srdcovocievny systém, obsahuje draslík, vápnik, horčík, železo aj vlákninu. Ako antioxidant chráni bunky a je vzpruhou pre pokožku, či už na tanieri alebo ako pleťová maska. Mango je výborné aj pri chudnutí.
Čítajte aj Chudnite zdravo! Pomôže vám rastlina, ktorá dodá potrebné živiny a ešte urýchli spaľovanie. Jedia ju aj športovci, je vhodná pre celiatikovAko ho jesť
Ideálne surové, či už samotné alebo v rôznych čerstvých šalátoch. Výborné je aj v dezertoch, smoothies, v sorbetoch. Na mnoho spôsobov sa dá aj tepelne upraviť, najmä ázijská kuchyňa ho hojne využíva na prípravu omáčok a ako prílohu k mäsu aj rybám. Dá sa pripraviť na sladko, na slano aj ako pikantná príloha. Keď ho zmixujete s iným ovocím, napríklad banánom, broskyňami, jahodami alebo čučoriedkami, dostanete skutočnú vitamínovú bombu, ktorá vzpruží telo aj myseľ.