Neviete si rady s ťažkou pôdou? Ponúkame tri top rady ako odľahčiť ílovitú zem, aby bola čo najlepšie pripravená na siatie a pestovanie

Pokiaľ žijete napríklad na severe Slovenska, pravdepodobne narážate na jednu z veľkých prekážok záhradkárenia, a to na ťažkú ílovitú pôdu. Pre väčšinu rastlín je v pôvodnom stave neprijateľná a len sotva by sme sa tu mohli tešiť z bezproblémového siatia, pestovania a bohatej úrody. Preto sme sa opýtali záhradného architekta, ako zlepšiť vlastnosti ťažkej pôdy.

11.04.2023 06:00
ílovitá pôda Foto:
debata

Beh na dlhé trate

Ako upozorňuje Martin Čurda z relácie TV Joj Nová záhrada, treba hneď na začiatku povedať, že ide o dlhodobý proces a pôdne podmienky nezmeníme v priebehu jedného víkendu. Po rokoch trpezlivého kultivovania však budeme zberať plody trpezlivej snahy – a to doslova. Prvým krokom, ktorý pomôže zmeniť podmienky na pestovanie v ílovitej pôde, je obnova vzduchu. Na toto skvele fungujú odvodňovacie rigoly, ktoré odvedú prebytočnú vodu preč. Vďaka tomu sa bude môcť každý koreňový systém poriadne „nadýchnuť“.

konský hnoj Čítajte aj Hnojivo čo môže aj škodiť: Povzbudí opadavé živé ploty, letničky aj ruže, ale na zeleninu ho používajte uvážlivo

Zlepšujte vlastnosti pôdy

Ďalej treba venovať pozornosť pH pôdneho roztoku, ktorý je v íloch zvyčajne kyslejší, ako je bežné. V tomto prípade pomôže vápnenie. Stačia vápenaté hnojivá, alebo hasené vápno – ale netreba to preháňať. No a ešte je tu aj fyzika – teda vlastnosti ílovitej pôdy, ktoré môžeme vidieť na prvý pohľad – nepriepustnosť, mazľavosť, hutnosť. Aby sme ílovité pôdy vyľahčili, zarýľujeme do nich, pokojne aj teraz, organické materiály, ako je popadané lístie z predchádzajúcej jesene, vyzretý, ale aj surový kompost, odležaný maštaľný hnoj, či rašelina. Fyzikálne vlastnosti sa výrazne zlepšia aj vtedy, ak zarýľujeme do ílovitej pôdy piesok. V prípade, že je tento proces, trvajúci roky, pre vás nereálny – môžete si na pestovanie zeleniny postaviť vyvýšené záhony, do ktorých naveziete ornicu, alebo preosievaný substrát z kompostárne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ílovitá pôda #ťažká pôda #koreňový systém #vápenaté hnojivá
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december