Správny rez rovná sa vysoká úroda: Ako sa starať o ríbezle, aby bohato rodili, nepraskali a kedy je lepšie radšej sa krov zbaviť

Väčšina plodov sa tvorí na výhonkoch z predchádzajúceho roka. Vývoj silných mladých výhonkov podporíme rezom a výživou kra. Po vysadení zrežeme púčiky na jeden až tri púčiky nad úrovňou povrchu pôdy. V nasledujúcom roku odstránime všetky slabé a dolu smerujúce výhonky. Rodiace kry zrežeme v zime tak, že od základu odstránime štvrtinu až tretinu dvojročných výhonkov a všetko slabšie a staršie drevo.

11.04.2023 14:00
ríbezle čierne Foto:
Správne tvarovaný ker ríbezlí čiernych by tak mal mať jedno-, dvoj- a trojročné výhonky v pomere 1 : 1 : 1, pričom z každých po 4 až 5 kusoch.
debata (1)

Kedy sa dobre zmladzujú

Pri ríbezľových kroch neskracujeme vrcholy. Mladé výhonky majú farbu bledého čaju, dvojročné drevo je sivé, staršie je čierne. Ak kry potrebujú zmladzovací rez, odstránime väčšinu starého dreva a necháme iba také konáriky, z ktorých vyrastajú silné mladé letorasty. Ak je letorastov málo, ale ker je zdravý, zrežeme v zime všetko drevo až na úroveň pôdy. Väčšina krov sa zmladzujte lepšie, keď ich ešte aj prihnojíme a nastelieme. Po takomto silnom zásahu však nebude nijaká úroda. Ak je veľa nových letorastov, treba ich preriediť a nechať len tie, ktoré sa najlepšie vyvíjajú. Po 10 rokoch pestovania ríbezlí je však už lepšie urobiť novú výsadbu, než nechať starú.

Červené a čierne režeme rovnako

Jedny i druhé sa pestujú ako kry s otvoreným stredom, ale môžu sa aj tvarovať pri opornej konštrukcii. Plody sa tvoria na krátkom plodonosnom dreve, ktoré rastie na spätnom reze bočných výhonkov. Jednoročný ker by mal mať dva alebo tri pevné mladé výhonky, ktoré v zime skrátime na polovicu. Nasledujúcu zimu skrátime nové prírastky na polovicu rezom na púčik smerujúci von. Bočné výhonky rastúce do stredu alebo smerom dolu zrežeme na jeden púčik. Rodiace kry režeme spätným rezom bočných výhonkov na jeden púčik a skrátime vrcholy hlavných konárov.

mango Čítajte aj Nazýva sa aj ovocie bohov, patrí medzi najzdravšie na svete. Dopestujete si ho na strome, ktorý sa hodí aj do malej záhradky

Čo potrebujú na jar

Ríbezle na jar nastielame dobre rozloženým maštaľným hnojom, prihnojujeme dusíkom a draselnými hnojivami. V suchom počasí kríky zalievame, no nie včase dozrievania plodov, aby bobule nepraskali. Základom zdravého rastu dobrých rodivých výhonkov je kvalitná predvýsadbová príprava pôdy. Ak nemáme možnosť získať na nastielanie maštaľný hnoj, zvýšime množstvo pridávaného hnojiva a pod krami nastielame kompostom alebo listovkou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december