Výrazná chuť a vôňa? Potom to musí byť liečivé! Špeciálne to platí o zelenine, ktorá dokáže poraziť aj šírenie rakoviny

Najlepšie sa mu darí v slnečných polohách, ľahkých a nie veľmi výživných pôdach s nízkym obsahom dusíka. Dôležitá je dobrá priepustnosť pôdy. Cesnak znáša široké klimatické rozpätie, ale v zime potrebuje mesiac až dva teploty nad nulou, do 10 stupňov. Kultivary na sadenie vyberáme podľa oblasti, kde budeme cesnak pestovať.

12.04.2023 06:00
cesnak Foto:
debata

Potrebuje veľa času

Cesnak dorastá do výšky asi 60 centimetrov a šírky okolo 15 centimetrov. Je to dvojročná rastlina, ktorá sa pestuje ako jednoročná plodina pre strúčiky s výraznou chuťou zoskupené do hlávky. Cesnak sa dobre uskladňuje a výborne chutí surový aj tepelne upravený. Na vysádzanie používame zdravé strúčiky s priemerom aspoň jeden centimeter. Cesnak potrebuje dlhé vegetačné obdobie, preto ho v niektorých oblastiach môžeme vysádzať už na jeseň. Vo veľmi chladných oblastiach a ťažších pôdach sa vysádza na jar. Rovnako na jar sa vysádzajú do voľnej pôdy aj rastlinky zo zakoreňovačov.

Nepotrebuje pozornosť

Okrem odburiňovania nepotrebuje cesnak počas vegetačného obdobia veľkú pozornosť. V závislosti od kultivaru a času výsadby dozrieva asi po 16 až 36 týždňoch. Z pôdy ho vyberáme hneď, ako začnú vädnúť listy. Predídeme tak opätovnému zakoreňovaniu a následnej väčšej náchylnosti na zahnívanie počas uskladňovania. Po vybratí z pôdy treba cesnak dobre vysušiť. Uskladňuje sa na suchom mieste pri teplotách okolo 10 stupňov zavesený vo zväzku alebo venci. Môže sa aj voľne uložiť do debničky. Uskladňovať sa dá približne 10 mesiacov. Pri zbere dávame pozor, aby sme cesnak nepoškodili.

uhorky Čítajte aj Mocný štít proti rakovine, takmer žiadne kalórie a plná užitočných látok: Zelenina čo chráni srdce, črevá aj kožu

Pre zdravie je neoceniteľný

To, že je cesnak veľmi zdravý, asi pripomínať netreba. Známe sú jeho antibiotické účinky, ktoré dokážu potlačiť aj najrozšírenejšiu bakteriálnu infekciu Helicobacter pylori. Cesnak potláča rôzne zápaly, kvasinkové infekcie, črevné parazity a škodlivé patogény. Prospieva srdcu, znižuje krvný tlak, zmierňuje alergické reakcie. Je výborný pri liečbe ochorení dýchacích ciest a dokonca bojuje aj proti rakovine tým, že zabíja rakovinu v bunkovom štádiu a zmierňuje rast rakovinových buniek. Pre jeho liečivé účinky by sme ho urite mali zaradiť do jedálnička ako neoceniteľnú súčasť podpory zdravia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december