Chráni zdravie ľudí aj rastlín, ľahko sa pestuje. Vňaťou podporíte imunitu, zlepšíte trávenie a zaženiete kašeľ

Otužilý takmer stále zelený ker so strapcami malých, modrých až tmavopurpurových kvetov je vhodný do nízkych živých stien. Vyskytujú sa aj variety s ružovými a bielymi kvetmi. Trpasličia forma je vhodná na pestovanie v nádobe. Hoci yzop lekársky nie je všeobecne známa a pestovaná rastlina, oplatí sa mať ju v záhrade vždy poruke.

13.04.2023 14:00
yzop lekársky Foto:
debata

Riešením je výsadba

Yzop u nás bežne vo voľnej prírode nenájdete, no bola by škoda, keby nás to malo pripraviť o jeho liečivé účinky. Preto je dobrá výsadba vo vlastnej záhrade. Yzop lekársky potrebuje slnečné miesto a ľahkú priepustnú pôdu. V týchto podmienkach bude dobre rásť aj kvitnúť. A čo je mimoriadne dôležité, vďaka správnym podmienkam sa v rastline nazbierajú potrebné účinné látky.

Ako ho pestovať

Ide to na záhone aj v kvetináči, rastline sa však lepšie darí v záhrade než v nádobe. Dôležité je, aby sme čo najlepšie imitovali oblasť pôvodného výskytu rastliny, ktorou je Stredomorie. Teda slnko, svetlo, teplo, ľahká vápenitá pôda. Yzop je trváca rastlina, ktorá sa rozmnožuje semenami, na jar mäkkými odrezkami alebo delením trsov. Semená vysievame na jar, priesady vysádzame v druhej polovici mája. V teplejších oblastiach s ľahkou pôdou môžeme yzop vysievať v apríli priamo na záhon.

fazuľa obyčajná Čítajte aj Podľa názvu obyčajná, podľa účinkov na zdravie priam zázračná: Udržiava zdravé srdce a krvný tlak, chráni pred rakovinou, zlepšuje trávenie aj náladu

Zbierame a sušíme

Vňať rastliny zrezávame približne 10 centimetrov nad zemou v čase, keď yzop začína kvitnúť. Vňať zberáme dvakrát ročne, prvý zber robíme v júni a júli, druhý začiatkom jesene. Na použitie za čerstva zberáme listy kedykoľvek, na sušenie zberáme listy začiatkom leta. Aromatické listy sa používajú v malých množstvách do polievok, jedál zo strukovín, duseného mäsa, diviny a paštét. Yzop môžeme použiť všade tam, kde aj bazalku a rozmarín.

Ako nám pomáha

Yzop sa v liečiteľstve používa nielen na riešenie zdravotných ťažkostí, ale aj na ich prevenciu. Rastlina posilňuje imunitu a účinne potláča ochorenia dýchacích ciest. Priaznivo pôsobí na trávenie, či už pri liečbe alebo preventívne. Pomáha aj zmierniť stres, nervové vypätie a upokojiť. Z rastliny sa dá pripraviť čaj alebo upokojujúci kúpeľ. Odvar je vhodný ako kloktadlo pri ochoreniach dýchacích ciest.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #listy #liečivá rastlina #yzop lekársky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december