Namixujete si vlastný drink
V porovnaní s komerčnými artiklami spoľahlivo získate produkt bez konzervantov a prídavných látok. O to vyšší je podiel obsiahnutých vitamínov a iných zdraviu prospešných zložiek, počas hlavnej sezóny zberu máte nápoj naporúdzi bez akéhokoľvek viaznutia a vôňa aj chuť sú nezameniteľné. Navyše, namixovať si môžete kombinácie podľa ľubovôle.
Optimálne sú drobné bobule
V princípe si môžete vyrobiť domácu šťavu zo všetkých úžitkových plodín, ktoré máte na pozemku. Azda najviac sa však hodí sortiment s mäkkou dužinou a bez tuhého obalu alebo jadra v podobe kôstok. Optimálne sú drobné bobule ako ríbezle, maliny, jahody. O čosi menej hrozno alebo egreše vzhľadom na šupku. Siahnuť sa však dá aj po jablku, hruške, eventuálne rajčinách, cvikle, mrkve. O čosi zložitejší proces vás čaká pri spracúvaní čerešní, višní, sliviek.
Čítajte aj Nazýva sa aj ovocie bohov, patrí medzi najzdravšie na svete. Dopestujete si ho na strome, ktorý sa hodí aj do malej záhradkyUchovanie na niekoľko týždňov
Pri pravidelnej naozaj nadštandardnej úrode stojí za zváženie kúpa domácej muštárne s kapacitou aj okolo 50 litrov tekutiny za hodinu. Cena takýchto zariadení sa však pohybuje v štvorciferných intenciách. Jadroviny sa najprv zmenia na kašu v drviči z nerezu. Bobuľoviny sa dajú „prešovať“ aj bez tohto vstupného kroku. Samotný hydraulický lis obsahuje vnútorný filter na zachytávanie pevných častíc, integrovaný plnič s odstredivým čerpadlom a pasterizér s elektrickým ohrevom. Šťava odteká z aparátu do sterilných nádob z nehrdzavejúcej ocele, eventuálne drevených súdkov, sklenených fliaš či špeciálnych kartónových krabíc s hygienickou úpravou. Takto uchovaná vydrží niekoľko týždňov, čo je pri vyšších objemoch logicky aj potrebné.
V malom do dvoch litrov
Podobným spotrebičom na významne menšie kvantá je kuchynský odšťavovač, ktorý môže byť aj súčasťou viacúčelového robota. Prednosťou je úmerne nižšia obstarávacia cena v porovnaní so spomenutými zariadeniami vhodnými aj na veľkovýrobu na hranici priemyselnej činnosti, nevýhodami objem iba do dvoch litrov na jednu procedúru a nevyhnutnosť skonzumovať šťavu čo najskôr, ak nie okamžite. Vďaka viacerým funkciám sa takéto prístroje dajú použiť napríklad aj na prípravu smoothies.
Čítajte aj Správny rez rovná sa vysoká úroda: Ako sa starať o ríbezle, aby bohato rodili, nepraskali a kedy je lepšie radšej sa krov zbaviťBez atribútu jedinečnosti
Alternatívou je odvoz nadbytočnej úrody na spracovanie do najbližšej továrne, ktorá sa zaoberá príslušnou činnosťou, alebo k nezávislému záhradkárskemu združeniu disponujúcemu takouto potravinárskou technikou. Poplatok nebýva neúnosný, ale určitým rizikom je, že zväčša nemáte pod dohľadom celý postup. Nedá sa teda vylúčiť zmiešanie so surovinami od iných pestovateľov. Nemusí to síce nevyhnutne negatívne ovplyvniť výsledok, predsa len však ubúda atribút jedinečnosti. Na druhej strane si číry výťažok môžete uchovať na neskoršiu konzumáciu.